Kirkens Bymisjon Miljø AS er et selskap som samler inn tekstiler som sorteres, distribueres til utlandet og primært går til ombruk. De leverer per i dag til 22 land både i og utenfor Europa. Nesten alle tekstilene går til ombruk.
Nå har XXL inngått et samarbeid om å donere treningsklær og andre tekstiler til Kirkens Bymisjon.
I første omgang gjelder det et par paller med klær fra sentrallageret utenfor Gardermoen som har blitt samlet opp over tid. Partene har også et ønske om å videreutvikle samarbeidet.
«Dette er overskuddsvarer som vi i XXL av ulike årsaker ikke kan selge, og som tidligere til dels har blitt sett på som avfall. Vi bruker samarbeidet med Kirkens Bymisjon til å styrke våre prosesser og sikre at flere varer får et nytt liv», sier Are Knutsen, leder for tjenester i XXL.
Tekstilstrategi
EU la nylig frem en ny tekstilstrategi som stiller økte krav både til produsenter og de som selger tekstiler. Sportstekstiler er en viktig varegruppe for XXL.
Målet med tekstilstrategien er å redusere belastningen på miljøet. EU vil blant annet sørge for at tekstiler får lengre holdbarhet og kan brukes på nytt. I tillegg ønsker EU å stille krav til at klær skal kunne repareres og at materialer kan gjenvinnes.
«Vi er glade for at aktører som XXL er i forkant og jobber bevisst med disse problemstillingene. Vårt mål er å redde tekstiler fra forbrenningsovner og gi de et lengre liv, samtidig som vi også skaper arbeidsplasser med virksomheten vår», sier Hege Stenmarck, daglig leder i Kirkens Bymisjon Miljø AS.
XXL har egne verksted i alle varehus i Norge, og arbeider blant annet med reparasjoner og salg av brukt utstyr. Tilsammen skal dette bidra til å hjelpe kundene til å ta vare på ting og ikke minst redusere påvirkningen på miljøet.
Må betale moms
Både Kirkens Bymisjon og XXL synes det er et paradoks at XXL må betale for å donere varer. Skatteloven og momsloven sier nemlig at man må betale såkalt uttaksmoms for å gi vekk varer til gjenbruk. Momsen beregnes ut fra varens verdi. Dersom varen destrueres settes derimot verdien til null og man slipper moms.
«Slik det er nå så lønner det seg for oss å kaste disse varene. Det er et paradoks når vi vet hvor aktivt både myndigheter og næringsliv ellers jobber for å finne frem til miljøvennlige løsninger og sette sirkulær økonomi i system», sier Knutsen i XXL.
«Skatteloven i Norge står i kontrast til den strategien som nå legges i Europa. Næringslivet må planlegge for de endringene som kommer de neste årene og derfor mener vi tiden er inne for å endre denne loven nå», sier Stenmarck i Kirkens Bymisjon.