– Sølv har i samisk historie vært, og er fortsatt, en viktig del av kulturbæringen, sier Sunniva Juhls.
Hun har besøk av NHO Service og Handel, representert av Tor Svarva, fagsjef for Handel. Juhls driver en sølvsmie i Kautokeino, den første i Finnmark som direkte tar opp samenes forhold til sølv og bruken av det. Fra gammelt av utformet nemlig ikke samene sølvet til koftene sine selv, da de levde som nomader og ikke kunne sette opp verksted, forklarer Juhls. Likevel er sølvet, som samene før byttet til seg, en viktig del av kulturen.
Et moderne liv
Det er en engasjert Juhls som viser besøket sitt rundt i lokalet. Hun viser frem unike sølvsøljer og forklarer at nyskaping er noe som tas imot, at det er en premissgiver for inkluderende identitet. Samisk sølv oppfattes som spennende for ungdom, og det må Juhls Sølvsmie ta på alvor. Nytenking gjør også håndverksproduksjonen ekstra utviklende og spennende.
– Å bruke sølv er i samisk kultur tradisjonelt, men samtidig ikke konservativt. Man har lyst til å vise sin identitet uavhengig om man bor i Finnmark, Oslo eller Tromsø. Miljøet man lever i påvirker trendene. Et moderne liv, kombinert med tradisjon påvirker uttrykket vårt i det vi produserer, forklarer eieren.
Levende kulturinstitusjon
Juhls sølvsmie i Kautokeino representerer det beste fra NHO Service og Handels medlemsbedrifter innenfor de mindre håndverksfagene.
For mange som besøker Kautokeino, er smien et naturlig stoppested. I dag er bedriften en levende kulturinstitusjon med utstillinger, produksjon og salg av moderne og tradisjonelle sølvsmykker. Alt inspirert av naturen på Finnmarksvidda.
Likevel er det noen utfordringer.
Etterlyser kompetanse
Juhls etterlyser flere håndverkere. I dag henter hun ansatte fra Tyskland, Sveits, Finland og Norge, men det er en utfordring å få tak i kvalifisert arbeidskraft – spesielt her hjemme.
Dette er en kjent utfordring i handelsbransjen, ifølge Linda Vist, direktør for NHO Service og Handel.
– Dette er et tema NHO er svært opptatt av, nettopp fordi vi ser at det ikke er nok folk som tar håndverksfag og satser på dette. Her trengs det politisk handlekraft, presiserer hun.
– Faget og utdanningen må gjøres attraktiv og vises frem som en inspirerende yrkesvei. Det er også viktig å vise frem at sølvsmedyrket er en kontinuerlig læringsprosess. Du er aldri ferdig utlært. Nettopp derfor er det spennende. Det legger til rette for kreativitet og nyskapning, avslutter Juhls.