Historisk år for Oda: vokste med halv milliard i 2021

Publisert

Karl Munthe-Kaas er konsernsjef og medgründer i Oda.

Vårt medlem Oda vokste med 25% og doblet antall ansatte til over 1000 i et år hvor mange historiske milepæler ble nådd. Oda omsatte i 2021 for 2,47 milliarder kroner, opp fra 1,97 mrd i 2020, som også var et rekordår.

– Veksten fortsetter i 2022 med nytt megalager og internasjonal ekspansjon, sier Karl Munthe-Kaas, konsernsjef og medgründer i en pressemelding.

– Vi er glade for at stadig flere nordmenn handler dagligvarene sine på nett. At over 300.000 nordmenn hittil har prøvd Oda og stadig flere kommer til, tar vi som et sikkert tegn på at vi er i rute for å nå målet på minst 10% markedsandel innen noen år, sier Munthe-Kaas.

I september ble Oda den første på 17 år som utfordret de etablerte lavpriskjedene på pris. Dermed sparte en gjennomsnittskunde 4000 kroner per år.

– Vi var først ute med like lave matpriser på nett som i lavpris-butikkene. Pris er viktig for nordmenn og vi ser at mange kunder har kommet til etter at vi ble en lavpriskjede med bredt utvalg, sier Munthe-Kaas.

Odas lager- og distribusjonsteknologi har vært avgjørende for veksten. På grunn av denne teknologien har investorer som Softbank og Prosus investert tungt i selskapet. I juni i 2021 ble Oda første selskap i Norge til å oppfylle alle kriterier for å få unicorn-betegnelsen, det vil si å være et uavhengig, ikke børsnotert selskap som på kort tid har gått fra 0 til en verdsettelse på 1 milliard US dollar.

Skaper mange arbeidsplasser

Med Odas rekordvekst kommer det også mange nye arbeidsplasser. I 2021 ble antall ansatte doblet fra nær 500 til over 1000. I tillegg til nye markeder i Finland og Tyskland er dette arbeidsplasser på Odas lager på Lørenskog, i distribusjonen og på hovedkontoret i Nydalen.

– Vi har som mål å mer enn doble antall ansatte i 2022, og vi er opptatt av at denne veksten er bærekraftig for både ansatte og selskapet. Derfor er vi opptatt av å bygge kultur og ha trygge arbeidsforhold både i operasjonen og på hovedkontoret. Vi er også opptatt av inkludering og mangfold og vant Oslo kommunes Mangfoldspris i 2021.

– En mønsterbedrift, sa arbeidsminister Hadia Tadjik da hun i november besøkte Oda-lageret sammen med næringsminister Jan Christian Vestre.

Odas vekst og stadig stigende verdsetting kommer også de ansatte til gode. Som del av selskapets aksjekjøps-program, eier nå 450 ansatte i Oda aksjer for om lag 450 millioner kroner etter seneste vindu for kjøp i desember 2021, hvor 75 millioner kroner ble investert.

Nytt lager og hovedkontor

Veksten gjør at dagens hovedkontor i Nydalen er altfor lite, og Oda har derfor besluttet å bygge nytt hovedkontor på Tøyen, sentralt i Oslo. Her vil et femetasjers kontorbygg stå klart til innflytting tidlig i 2023.

Også lagerkapasiteten økes kraftig når Odas nye megalager står klart på Lier senere i år. Lageret ligger nær E18 mellom Oslo og Drammen, vil være hele 18 500 kvadratmeter stort, og vil dekkes av solceller som skal produsere strøm til driften.

– Med det nye lageret øker vi kapasiteten enda mer, og blir i stand til å utvide til flere norske byer i løpet av året. I vinter har vi allerede åpnet opp i Grimstad og Arendal, og vi gleder oss til å utvide enda lenger sør. Samtidig forbedrer vi tilbudet andre steder på Østlandet, som på Hamar hvor vi har åpnet opp for levering på søndager. Vi vet at mange kunder setter ekstra pris på å kunne få dagligvarer levert på døra på søndager, forteller Munthe-Kaas.

Internasjonal ekspansjon

I 2021 fant den første Oda-leveringen utenfor landets grenser sted, da Oda Finland åpnet testutkjøring i Helsinki-området.

– Vi har en testperiode med levering til en lukket gruppe kunde nå, som vokser betydelig raskere enn det vi hadde regnet med. Vi gleder oss til å åpne opp for fullt, forteller Munthe-Kaas.

Samtidig forbereder Oda inntog i Tyskland, hvor dagligvaremarkedet er på 240 milliarder Euro og det er forventet at en økende andel vil flyttes over til nett fremover.

– Vi har stor tro på at Oda-modellen vil lykkes i Tyskland. For øyeblikket er det ingen lagre der som er i nærheten av den effektiviteten vi har på Lørenskog og snart vil ha på Lier. Vi bygger en ny infrastruktur for handel i Tyskland og vi forbereder oss på å bygge opp enormt mye kapasitet. Vi har allerede signert avtaler om å bygge flere lagre, og skal signere flere, sier Munthe-Kaas.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?