Den nye statistikken baserer seg på ny metodikk og skal gi mer presise tall for hvor mye og hvor ofte nordmenn grensehandler. I tillegg vil statistikken brytes ned på varegrupper.
- Vi har lenge etterlyst bedre data gjennom et grensehandelsbarometer som viser den faktiske handelen, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.
Statistikken er en videreføring av en pilotstudie SSB har gjennomført for Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet, og var et tiltak i Stortingsmeldingen Handelsnæringen – når kunden alltid har nett som regjeringen la frem i 2018. Denne studien indikerer at dagens statistikk underestimerer størrelsen på nordmenns grensehandel.
Vil gi et godt bilde på potensiell verdiskapning
- Statistikk skal bygges opp gjennom hyppig innsamling av data om nordmenns handlevaner utenfor Norge. Det vil gi viktig informasjon om den faktiske og totale handlekurven til nordmenn. Det vil vise omfang av utenlandsk handel fordelt på kategori, og gi et godt bilde på potensiell verdiskapning i Norge også for det som grensehandles eller netthandles fra utlandet, sier Linda Vist.
Det har vært knyttet usikkerhet til hvor treffsikre dagens kvartalsvise grensehandelstall fra SSB er. Tallene viser ikke hvilke varegrupper nordmenn kjøper over grensen, noe som er avgjørende for å få bukt med det som før korona utgjorde ca 16 mrd i årlig grensehandel. Grensehandelen utgjorde tusenvis av tapte arbeidsplasser i norsk handel og næringsmiddelindustri.
8 millioner færre dagsturer
- Utviklingen i netthandel fra utlandet og grensehandel har konsekvenser for verdiskapingen og sysselsettingen i handelsnæringen og i deler av nærings- og nytelsesindustrien. Det er derfor gledelig at vi får på plass en ny avtale som innebærer at SSB nå vil lage ny offisiell statistikk om grensehandel, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.
Strenge reiserestriksjoner i store deler av 2020 satte stopper for nordmenns grensehandel. Sammenlignet med rekordåret 2019 dro vi på 8 millioner færre dagsturer til utlandet, viser tall fra SSB.
Ulike årsaker til grensehandel
Årsaker til grensehandelen mellom Norge og Sverige er prisforskjeller og ulikt vareutvalg. Prisforskjellene avhenger av det generelle lønns- og kostnadsnivået i landene, av ulikheter i skatter og avgifter, av tollvernet på landbruksprodukter og av valutakursen.