Netthandel til himmels

Publisert

Ung kvinner handler på nett.

Netthandelen økte nær 40 prosent i mai, mens omsetningen på bensinstasjoner sank - 11,4 % i volum og - 19,2 % i verdi, viser ferske SSB-tall. Etter en rekordsterk oppgang på + 4,8 prosent fra mars til april, fortsetter økningen for detaljhandelen med en vekst på + 2,8 prosent til mai, på sesongjusterte volumtall.

Den sterke veksten overrasker fagfolk i de store bankene, der flere på forhånd ventet en nedgang.

SSB mener økningen i stor grad skyldes at nordmenn har vridd konsumet sitt fra kjøp av tjenester til varer, som følge av restriksjoner grunnet koronakrisen. At både grensehandel, tax free-handel og annen handel utenlands nå er redusert til et minimum, må også antas å medvirke til vekst i norsk detaljhandel.

#205

På årsbasis var volumveksten fra mai 2019 til mai 2020 på hele 7,8 prosent mot fjoråret, og i verdi nesten + 9,9 prosent i samme periode.

Omsetning av sportsutstyr og båter, netthandel og butikkhandel med blomster og planter og fôrvarer har sterk vekst mot tilsvarende måned i fjor. Dette er alle varegrupper som er påvirket av at nordmenn har vært mer hjemme, på hytter og i friluft, og i større grad skal feriere i eget land, med det det innebærer av økt båt-, sports- og friluftsutstyrssalg.

Målt mot april, oppleves en sterk vekst i sko- og klesbransjen, samt kosmetikk og ur-, gull- og sølvvarer i mai. Dette har sannsynligvis sammenheng med en større grad av gjenåpning øker etterspørsel etter disse varene. Mot fjoråret ser allikevel flere av disse bransjene et stort fall i omsetningen, noe som følger en mer langsiktig trend for butikkhandel innen disse bransjene.

Bransjevis utvikling (kalenderjustert) mai 2020 vs mai 2019:

Sterk vekst: 
  • Netthandel: + 38,5 % i volum, + 39,8 % i verdi
  • Blomster, planter, fôr: + 30,1 % i volum, + 34,4 % i verdi
  • Sportsutstyr og fritidsbåter: + 28,4 % i volum, + 26,0 % i verdi
Svak vekst:  
  • Bensinstasjon: - 11,4 % i volum, - 19,2 % i verdi
  • Sko: - 30,7 % i volum, - 31,2 % i verdi
  • Kosmetikk: - 22,4 % i volum, - 21,5 % i verdi  

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?