Netthandel tar av

Publisert

smågodt

Svensk godis blir dyrere å kjøpe på nett når momsfritaket forsvinner.

Aktører, som godterigiganten Maxigodis, er bygget opp ved hjelp av 350-kronersgrensen. Fordi den momsfrie grensen forsvinner, legger Maxigodis ned virksomheten. En netthandel på like vilkår vil trolig vokse. Ny SSB-rapport viser at nordmenns netthandel i 2018 er fem ganger så høy som i 2010.

#205

PDF.

Nordmenn handlet i 2018 for nærmere 66 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker, og er dermed større enn handelen i norske nettbutikker. Utenlandsk netthandel økte med 387 prosent fra 2010 til 2018, fra 13,5 milliarder kroner til 65,7 milliarder, viser SSB-rapporten.

Utenlandsk handel i norske nettbutikker økte i samme periode fra 3 milliarder til 20,3 milliarder kroner. Selv om den prosentvise veksten har vært høyere for utenlandsk netthandel i Norge, så økte netthandelsunderskuddet med utlandet i nominelle tall fra 10,5 milliarder i 2010 til 46,4 milliarder i 2018, i følge SSB.

 - Kunnskap er bra for politikkutviklingen. Rapporten fra SSB viser med tydelig og faglig kunnskap at det var en riktig beslutning å fjerne 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet, sier Leif Bache-Mathiesen, bransjedirektør i NHO Service og Handel.

Rapporten viser flere interessante forhold. Gjennomsnittsbeløpet for nettkjøp av varer fra utlandet falt etter at Norge innførte den avgiftsfrie 350-kronersgrensen i 2015.  SSB sier selv at dette henger sammen med at forbrukerne har tilpasset seg det høye fribeløpet og dermed har unngått å betale moms på sine nettkjøp fra utlandet. Norske nettbutikker har i denne perioden måttet legge moms på alle sine innlands varesalg.

Det er ingen tvil om at 350-kronersgrensen, som nå er fjernet på næringsmidler og som fjernes på andre produkter fra 1.4. 2020, var en klar forskjellsbehandling av norske virksomheter vs internasjonal aktører. Vi tror netthandelen vil øke i tiden som kommer og at norske retailere vil ha gode, konkurransedyktig løsninger. For å lykkes er forutsetning at alle starter likt på startstreken, sier Leif Bache-Mathiesen.

-  Det er en ny virkelighet som nå vokser frem. Et godt eksempel er at godterigiganten Maxigodis, som er bygget rundt 350,-kronersgrensen, nå legger ned virksomhet fordi konkurransevilkårene blir like, sier Bache-Mathiesen.

Se rapporten (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?