Handelens Miljøfond gir bort 25 millioner mot plastforsøpling i Norge

Publisert

Mange av verdens strender drukner i søppel

Mange av verdens strender drukner i søppel (Foto: Colourbox.com).

Handelens Miljøfond lyser ut 25 millioner kroner til arbeid mot plastforsøpling. Fra og med den 27. august kan alle som jobber med å redusere plastforsøpling søke om støtte. Dette er fondets andre utlysning, og målet er å gjøre en varig og vesentlig forskjell for miljøet.

For andre år på rad skal Handelens Miljøfond dele ut penger til personer eller organisasjoner som arbeider med å redusere plastforsøplingen. Fra 27. august til 15. oktober er søknadsperioden, og alle prosjekter som kan bidra til å løse miljøproblemer knyttet til plast kan søke.

"I denne utlysningsrunden vil spesielt ryddeprosjekter og forebyggende tiltak bli prioritert. Men det vil også bli satt av midler til holdningsskapende arbeid, kultur, utdanning og enklere FoU-prosjekter, skriver Miljøfondet.

- Vi hadde vår første utlysning og tildeling av midler i fjor, og vi ser at det gir resultater. Vi deler nå ut ytterligere 25 millioner kroner til opprydding og forebygging av plastforsøpling, og bidrag til mer effektiv plastbruk, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond i en pressemelding.

Handelens Miljøfond er Norges største private miljøfond, og er handelens felles storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast. Fondet er stiftet av næringslivet, herunder Virke, Dagligvarehandelens Miljøforum (DMF) og NHO Service og Handel, og er Norges oppfølging av EUs plastposedirektiv som trådte i kraft 1. januar 2019.

Blant bedriftene som er medlemmer i fondet er Norgesgruppen, Coop, Volt, Bik Bok, Dressmann og Europris. Totalt er over 7000 butikker medlemmer i fondet.

For å få støtte må du følge ett av tre kriterier: redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning, og/eller redusere forbruk av plastbæreposer.

Inntekter via plastposesalg

Fondet får sine inntekter gjennom salget av plastbæreposer. For hver pose som kjøpes fra medlemmene i fondet gis det 50 øre til fondet. Størsteparten av inntektene kom fra dagligvarehandelen.

- Vi er Norges største private miljøfond, og noe ganske unikt. Etter det vi vet er det ingen andre land som har opprettet et slikt miljøfond. Med våre midler og samarbeid med myndighetene, kan Norge bli et foregangsland i å løse miljøproblemer knyttet til plast. Det er flott at vi har et næringsliv som bidrar til fondet vårt og tar ansvar, sier Hansson.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?