Gambling med norsk varehandel
Regjeringen har nå en mulighet til å rette opp skadene som skjedde etter avgiftsøkningene som kom i tolvte time under budsjettforhandlingene i 2017.
Regjeringen har nå en mulighet til å rette opp skadene som skjedde etter avgiftsøkningene som kom i tolvte time under budsjettforhandlingene i 2017.
Den 7. oktober legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2020. Mange har forventninger til at deres sak skal få økte bevilgninger. For varehandelen står mye på spill.
- Det har gått nær to år siden at sjokolade og sukkeravgiften ble dramatisk hevet etter forhandlinger i 2017. Siden den gang har grensekryssende handel økt dramatisk som en konsekvens av bl.a. Norges avgiftspolitikk, sier Leif Bache-Mathiesen som er bransjedirektør for handel i NHO Service og handel.
Nå i august publiserte SSB tall som viser at veksten til norske forbrukers handel i utlandet, og særlig i Sverige økte med 9,6% de siste 12 månedene. Svenskene anslår at nrodmenn som handler i Norge legger igjen 26 milliarder SEK.
I Danmark gikk alarmen hos regjeringen da grensehandelen mot Tyskland passerte 5 milliarder danske kroner. I Danmark er det nå bred enighet om at det er viktig for Danmark å reversere strømmen, noe landet har klart. I tillegg til å reversere grensehandelen gjennom å gjøre avgiftspolitikken mer priselastisk har konsumet på brus, tobakk og søtsaker gått drastisk ned da danskene ikke hamstrer og i større grad handler hjemme.
- Hvorfor klarer/tør ikke den norske regjeringen å se til sine naboland som har fått til dette. Hvorfor er kortsiktig "valgfrieri" viktigere enn norske arbeidsplasser, spør Leif Bache-Mathiesen.
Vi i NHO Service og Handel er optimister til kommende statsbudsjett den 7. oktober, men frykter likevel at viktige grep for handelsnæringens fremtid ikke vil bli gjort.
Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.