Mange nordmenn kjøper billige varer fra Kina, men er det egentlig så lurt?

Publisert

#205

- Fribeløpet på 350 kroner for handel på nett fra utlandet gir tap av norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.

Billige asiatiske nettbutikker dreper norske arbeidsplasser fordi de konkurrerer på ulike vilkår. -Meget skadelig, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. NHO Service og Handel til KK.

Mange nordmenn kjøper billige varer fra Kina, men er det egentlig så lurt, er inngangen på en artikkel i bladet KK. Se saken her

- Det er skadelig for Norge at våre myndigheter har satt et fribeløp på 350 kroner for handel på nett fra utlandet. Dette gjør at vi mister mange arbeidsplasser i Norge og den som vinner mest på dette er Kina, som slipper både moms og toll på varer under 350 kroner, mener Anne-Cecilie Kaltenborn.

Som et eksempel trekker hun frem Komplett Group som er Norges største netthandelsaktør med nettbutikker som blant andre Komplett.no og Blush.no.

800 ansatte i fare

Gruppen har 800 ansatte i Norge og dette er arbeidsplasser som ifølge Kaltenborn kan stå i fare dersom handelen fra utlandet fortsetter å øke i samme takt.
- Det er ekstra synd å ikke få alle arbeidsplasser vi kan knyttet til netthandel, for slike arbeidsplasser kan være spredt rundt omkring i hele Norge, sier hun til KK.
- Kina får i tillegg sponset frakten av varene til Europa. Sponsingen skyldes at Kina fremdeles regnes som et u-land i den internasjonale postunionen (UPU). Forklaringen ligger i at FN-organet Universal Postal Union (UPU) fastsetter maksprisen for å levere ut brevpost og rekommanderte brev på inntil to kilo i alle verdens land. Prisene settes ikke bare etter distanse, men etter en fordelingsnøkkel som innebærer at de fattige landene får fraktet og utlevert sin post rimeligere enn i-landene.
- Ettersom netthandelen har skutt fart, og mange av nettproduktene lages i Asia, har konvensjonen gitt en omvendt effekt. Mange tidligere «u-land» er blitt svært industrialiserte, men regnes fortsatt som «u-land» av UPU. Kina er ikke lenger noe u-land og det er derfor ikke rimelig at landet skal ha denne fordelen. NHO arbeider politisk for å rette opp i dette misforholdet, sier hun.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?