Aldri har norsk ungdom jobbet så lite om sommeren som nå
– Det er ikke ungdommen som er late, det er foreldrene, sier arbeidsgiverne.
– Det er ikke ungdommen som er late, det er foreldrene, sier arbeidsgiverne.
– Det er lett å slenge inn en kommentar om at norsk ungdom er late, men jeg tror bildet er mer nyansert enn det, sier bransjesjef for handel i NHO Service og Handel, Leif Bache-Mathiesen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
På slutten av 90-tallet var det svært vanlig for norsk ungdom å ta seg en sommerjobb. Tall fra SSB viser at så mange som tre av fire ungdommer mellom 15 og 17 år jobbet om sommeren på den tiden.
Men nå er trenden snudd. De siste tallene viser at kun 37 prosent av ungdom i samme aldersgruppe jobbet sommeren 2017. Det er det laveste tallet noensinne.
NHO organiserer hundrevis av bedrifter som i disse dager får sommervikarer, mens de fast ansatte er på ferie. Bache-Mathiesen mener arbeidsgiverne må ta sin del av skylda for at stadig færre ungdommer jobber om sommeren.
– Jeg tror arbeidsgiverne kan bli flinkere til å informere tidligere om at de ønsker sommervikarer. Jeg tror også foreldrene har blitt litt latere. De har ikke like store ambisjoner om å få barna i jobb enn før. Mine foreldre var veldig opptatt av at jeg skulle få en sommerjobb for å kjenne litt på hvordan arbeidslivet virkelig er. Men vi som har foreldre i den aldersgruppen nå, er ikke like opptatt av at barna skal få jobb i ferien. Det burde vi bli flinkere til, sier bransjesjefen til ANB,
Han tror ikke noe på at norsk ungdom skal være latere enn før, slik enkelte har hevdet.
– Ungdom har mer enn nok press på seg for å være flinke både på skolen, hjemme og i idrett. Da blir man kanskje litt mindre motivert til å jobbe om sommeren, sier Bache-Mathiesen.
Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.