Elin Ous, seniorrådgiver ved NHO Møre og Romsdal, skulle forberede seg til høringen Fylkesstrategi for tilbud i videregående opplæring 2023–2026, da hun oppdaget noe nedslående. Frisørfaget skulle ikke lenger være et tilbud ved Kristiansund videregående skole.
– Dette ville først og fremst vært synd for de elevene som ønsker å bli frisør, men det ville også vært et slag for næringslivet i regionen, sier Ous.
Hun kontaktet derfor Merete Mikkelsen.
Systematisk til verks
Mikkelsen er daglig leder og eier av frisørsalongen Hårlokken. I tillegg representerer hun bransjeforeningen Norske Frisør- og Velværebedrifter (NFVB) i Møre og Romsdal, med utdanning og kompetanse som sitt hovedfelt.
– Jeg skrev først en høringsuttalelse. Neste steg var å ta kontakt med alle relevante parter for å sikre at de var orienterte, og at de støttet det jeg hadde skrevet, sier hun.
Oldermenn i alle fire laug, Opplæringskontoret for frisør- og velvære bedrifter i Møre og Romsdal, samt de to andre regionkontaktene fra NFVB stod på ringelista til Mikkelsen.
– Jeg sendte dem også oversikt over alle politikerne som sitter i utdannings- og kompetanseutvalget, og oppfordret alle til å ta kontakt med kjente navn, utdyper hun.
God strategi
Mikkelsen forteller at de også hadde god kontakt med lærerne i Kristiansund for å få tall, fakta og hva de mente var best for elevene.
Det ble etter hvert skrevet ny høringsuttalelse undertegnet av partene, og denne ble fulgt av møte i utdannings- og kompetanseutvalget. Det å forberede seg godt, samt å sende høringsuttalelse og snakke med de ulike politikerne i forkant, var en god strategi.
– Jeg har fått tilbakemelding fra dem om at dette var riktig måte å gå frem på. Det ga dem god innsikt i saken og mulighet til å ta en informert beslutning, sier Mikkelsen.
Frisørlinja får bli
Det var med stor spenning alle de involverte ventet på vedtaket fra Utdannings- og kompetanseutvalget. Det gjorde det ekstra stas da det kom. Den harde jobben de hadde gjort, ga avkastning.
Det var flere elementer som ble vektlagt i vedtaket. Blant annet hadde utvalget lagt vekt på målet om at 90 % av alle videregående elever skal få førstevalget sitt. Videre ble næringslivssituasjonen i Møre og Romsdal, nevnt. Per i dag har nemlig Møre og Romsdal flest bedrifter i Norge som rapporterer om mangel på kompetanse.
– Mangelen på arbeidskraft, særlig innen yrkesfag, gjør denne seieren ekstra viktig. Samtidig var dette en god syretest på hvordan vi mener og ønsker at samarbeidet mellom NHO region og NFVB region skal fungere. Vi er så enormt mye sterkere sammen, avslutter Anne Mari Halsan, administrerende direktør i NFVB.