– Jeg tror rådgivning er veldig viktig, uttaler Guri Melby, leder for Venstre, fra frisørstolen.
Hun snakker om rådgivning som tar utgangspunkt i elevens interesser og ferdigheter, og som samtidig gir oversikt over ulike yrkesveier og mulighetene du har til å skifte retning underveis.
– For jeg tror det kan være vanskelig å velge et yrke når du er så ung. Ved å ta høyskoleutdannelse, utsetter du på en måte valget i tre år, utdyper hun.
Ingen krise å ombestemme seg
Charlotte Ånonsen, som er lærling hos vårt NFVB-medlem Lucky Frisør, er enig med Melby. Hun ble selv anbefalt å ta studiespesialiserende i stedet for yrkesfag. I alle fall om hun var usikker. Du får flere valgmuligheter på den måten, ble hun fortalt.
– Det fikk meg jo til å tvile på valget mitt, medgir hun. – Men det er ikke så farlig. Du får gjort noe annet om du ombestemmer deg senere.
– Jeg tror det å gjøre det enda enklere å skifte retning underveis, kombinert med god rådgivning, kan påvirke positivt, tilføyer Melby.
Samtidig presiserer hun at politikere har et ansvar for å snakke positivt om yrkesfag.
– Det er nok noen som fortsatt tenker at det å ha universitetsutdannelse har litt høyere status. Og det bør det ikke ha, for noe av det vi har mest bruk for er fagarbeidere.
Praktiske fag i barneskolen
Daglig leder hos Lucky Frisør, Tara N. Lyche, tror mangelen på fagarbeidere bare vil øke i fremtiden. Hun tror at det å få inn praktiske fag allerede i barneskolen, kan være et nyttig grep for å motvirke trenden.
– Da blir barna og ungdommene godt kjent med de valgene som finnes. Ikke bare de akademiske veiene, men også de yrkesfaglige, forklarer hun.
Dette er også noe NFVB og NHO Service og Handel er opptatt av.
Jobber for grunnskolereform
Siden 2017 har Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) jobbet målrettet for å heve statusen til yrkesfaglig utdannelse. Utover den kommende høsten og vinteren, vil organisasjonen trappe opp innsatsen. For dem er det å være et attraktivt valg for de unge i overgangen ungdomsskole / videregående skole, nøkkelen til god og riktig rekruttering til fagene.
– For at de rette talentene skal søke seg til våre fag, er det å få på plass en grunnskolereform, hvor praktiske og estetiske fag blir en naturlig del av grunnskolen, ett viktig mål for oss, sier Anne Mari Halsan, administrerende direktør i NFVB.
I tillegg til å gi barn og unge kjennskap til hva ulike fag og yrker innebærer, tror hun dette kan være med på å endre holdninger. Dette har også Torbjørn Sølsnæs, fagsjef næringspolitikk og myndighetskontakt i NHO Service og Handel, stor tro på.
– Gjennom å likestille praktiske og estetiske fag med teoretiske fag, sender norsk skole et klart signal om at begge deler er viktige for samfunnet vårt. Å ivareta lærelysten til de som er praktisk anlagt, og det allerede fra barneskolenivå, kan samtidig motvirke frafall i videregående skole, avslutter han.