Økt giftbruk bekymrer, fageksperter mener andre metoder er vel så gode

Publisert

Eksempel på limfelle som brukes for å fange skjeggkre. Foto: Mycoteam

Eksempel på limfelle som brukes for å fange skjeggkre. Foto: Mycoteam.

Skjeggkre, som kan invadere huset ditt, har skapt store overskrifter. Myndighetene ga nylig grønt lys for å bruke kakkelakkgift for å bekjempe skjeggkre. Fagekspert mener at andre metoder enn gift kan være vel så effektivt.

Et nytt kjemisk middel er blitt godkjent for å bekjempe skjeggkre i boliger og andre bygninger. Midlet er allerede brukt mot kakerlakker og viser seg også å være effektivt mot skjeggkre ved korrekt bruk.

Skjeggkre har en kort historie i Norge, men har hatt en betydelig økning av kjente tilfeller de senere årene. Det er ikke farlig, men oppleves som ubehagelig når det forekommer innomhus. En faggruppe fra skadedyrbransjen, Norsk Hussopp Forsikring og Folkehelseinstituttet har samarbeidet om å finne en løsning på problemet.

- Ved korrekt bruk og i regi av profesjonelle aktører vil det nye midlet kunne være et alternativ når andre bekjempelsesmåter ikke er nok alene. Det vi er bekymret for er at dette velges som en første tilnærming i troen på at dette er en lettvint løsning, sier Arne Nese, teknisk sjef i vår medlemsbedrift Rentokil Initial Norge.

6.000 lokke-limfeller    

- Vi har utviklet kjemikaliefrie metoder der en bruker åte for å lokke skjeggkre til limfeller som plasseres på en rekke steder. Eksempelvis har vi nå ute 6.000 slike lokke-limfeller for å kartlegge omfanget at skjeggkre i lokalene til en større norsk industribedrift. Metoden gir rask oversikt over omfanget av problemet og man kan gå målrettet til verks for å bekjempe skjeggkre. Vi har god erfaring med at vi klarer oppgaven uten gift i de fleste tilfeller, sier Arne Nese.

-Der vi vurderer det nødvendig vil vi kunne komplettere med den nylig godkjente åtegiften. Vi er nå redd for at massiv bruk av kjemikalier skal bli vanligere, sier han.

Se også TU:
Miljødirektoratet gir grønt lys til et middel mot det plagsomme skadedyret. Mer her 

Se også Estate nyheter:
Huskjøperne ble tilkjent erstatning på nesten to millioner kroner, etter at det ble konstatert at det vrimlet av skjeggkre i hele boligen. Mer her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?