29 studenter skal i to år fordype seg i fuktteknikk ved Kuben, Fagskolen Oslo og Akershus
Fuktteknikk er en videreutdanning og spesialisering som er ventet å bli meget etterspurt. Skolen holder til på Økern i Oslo. Utdanningen strekker seg over to år på deltid og vil gi 60 fagskolepoeng. Utdanningen er gratis, mens bedriftene dekker reise og andre kostnader for medarbeidere som deltar.
Opptakskrav er fagbrev/svennebrev innen tømrerfaget, men andre relevante fagområder innen bygg- og anleggsteknikk som klima, energi og miljøteknikk og overflateteknikk kan vurderes. Eventuelt kan realkompetanse vurderes. Det kreves da 5 års relevant yrkespraksis uten fagbrev.
- Vi er stolte og takknemlige for initiativet som ligger bak. Det har tatt flere år å få på plass denne utdanningen, sier rektor Kirsti Andresen.
Utdanningen er etterspurt av skadesaneringsbransjen, forsikring og byggenæringen. Satsingen vil trolig lede til økte krav til leverandører og gi økte kvalitet på tjenester, sier Lasse Tenden som har fagansvar for skadesanering i NHO Service.
NHO Service har sammen med representanter fra bransjen og Fagskolen Oslo Akershus arbeidet med læreplanen. Målet er styrket formalkompetanse på alle nivåer i medlemsbedrifter. Fukteknikkerstudiet blir en viktig del av bransjens kompetanseløft som kommer i tillegg til en planlagt en fagutdanning for skadesanerere fra høsten 2017.
- Utdanningen vil bidra til å endre hele bransjen, synliggjøre fuktproblemer som utfordring og heve seriøsiteten blant leverandørene, sier fagansvarlig Jan Erik Marthinsen. Han tror utdanningen vil samle ny kunnskap om fuktteknikk og være viktig for videreutvikling av faget.
Bakgrunn Samfunnet har behov for økt kompetanse innen fuktproblematikk. Kompetansen er meget etterspurt av skadesaneringsbransjen. Man trenger personalet som kan planlegge, utføre og administrere fuktsanering. Behovet for denne kompetansen øker på grunn av endring av klima, byggemåter og miljømessige krav.
Klimaendringer med mer nedbør og flom har ført til en økning av vann- og fuktskader.
Man opplever også at krav om lavere energiforbruk fører til endret byggeskikk. Samtidig skjerpes kravene til luftkvalitet og inneklima i boliger og offentlige bygg. Manglende eller feil bruk av ventilasjon gir utfordringer med inneklimaet, herunder fuktproblemer.
Myndighetene og bransjens kunder stiller dessuten stadig strengere krav til forberedelse og dokumentasjon av metoder og utførelse i forbindelse med blant annet fuktsanering. Det er også et faktum at fuktproblematikk er en utfordring i helt nye bygg, spesielt knyttet til "innelukking" av fukt. Det er dessuten et økende antall allergikere i samfunnet. Dette skaper et økende behov for tiltak som reduserer negative effekter av tette bygg og dårlig inneklima.
Ivaretakelse av byggenes verdi i hele deres levetid er vesentlig. Da er kunnskap om og ivaretagelse av miljømessige forhold, spesielt fukt, særdeles viktig. Dette gjelder både i planlegging, byggefase og driftsfasen.
Mer om Fagskolen Oslo Akershus