Janne Herskedal desinfiserer smittebrakka ved sykehuset i Kristiansund. Liggende flater og områder som er mest utsatt for smitte blir håndvasket med egnet kjemi, før lokalene blir desinfisert ved bruk av våt-fogg. (Foto: Polygon).
-Bakterier og virus er en hverdagsjobb for oss. Forskjellen nå er at medieeksponeringen er så enorm, sier prosjektleder Petter Andaas i Polygon som leder arbeidet med å redusere smittefaren ved sykehuset i Kristiansund.
Vår medlemsbedrift Polygon har siden torsdag hatt ansvaret med å holde smittebrakker ved sykehuset i Kristiansund fritt for smitte.
Selve koronasituasjonen er jo ny, men arbeidet med smittevask og desinfisering er oppdrag som Polygon ofte utfører, sier Petter Andaas. Det er i disse dager stor etterspørsel etter våre tjenester, men vi prioriterer samfunnskritiske funksjoner, som helsevesenet.
Med spesialkompetanse innen skadesanering, smittevask og desinfisering er de hyret inn til å slåss mot koronaviruset.
Smittebrakker ved sykehus er satt opp for å være førstelinje for å stanse smitte inn til legevakten. Her testes mennesker for koronasmitte. Det kan være skummelt nok for dem som skal inn og sjekkes, derfor er det iallfall uhyre viktig at de vet at området er helt rent og desinfisert, og at de føler seg sikre og godt ivaretatt.
Slik utføres oppdraget
Brakkenes desinfiseres tre ganger daglig. Hver økt tar en time. - Det første vi gjør er å ivareta vår egen sikkerhet. Iført verneutstyr går vi inn i lokalene og vurderer hvilke prosedyrer og metoder som egner seg. Dette kan variere fra sted til sted. To og to personer opererer sammen. I dette tilfellet utfører vi rengjøring med egnede kjemikalier av de mest smittsomme overflatene og områdene. Deretter blir alle overflatene desinfisert ved bruk av våtfogg. Vi er ikke medisinske eksperter. Vi følger anbefalingene fra nasjonale myndigheter og Verdens helseorganisasjon, forteller Petter Andaas.