Hvordan få til godt partsamarbeid?

Publisert

Trine Wiig (tv) er forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund og Ingeborg Malterud er kompetansepolitisk ansvarlig, fagsjef Drift og Service, i NHO Service og Handel. Foto: Baard Fiksdal

-Hva kjennetegner et godt partssamarbeid lokalt og hvordan få det til, var overskriften for Trine Wiig, (NAF) og Ingeborg Malterud (NHO Service og Handel) på konferansen Bygg Ren Verdi 2025.

Trine Wiig er forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund og Ingeborg Malterud er kompetansepolitisk ansvarlig, fagsjef Drift og Service, i NHO Service og Handel.

De to samarbeider blant annet om prosjektet Ren tilstedeværelse. Her er deres budskap:

-I krisetider er det svært viktig å løfte blikket og reflektere over hva norsk arbeidsliv og det norske samfunnet trenger. Med opprettelsen av hovedorganisasjonene og Hovedavtalen fra 1935 gjorde Norge konkrete grep for å organisere arbeidslivet og partssamarbeidet. Det har tjent oss svært godt, muliggjort en effektiv verdiskaping og vi ser at partssamarbeidet på arbeidsplass er sterkt innvirkende på at vi har et så produktivt næringsliv som vi har i Norge.

-Ordninger rundt når forhandlinger skal skje, hvordan en potensiell konflikt skal rammes inn, og med det når man skal gå tilbake til felles arbeid på bedrift, har bidratt godt til velferdsutviklingen. Fredsplikten er noe av det lureste vi har blitt enige om i norsk arbeidsliv og den gir ro til innovasjon og utvikling. Noe av det mest fremtidsrettede og innovative vi kan gjøre er å tviholde på den norske arbeidslivsmodellen og modellen for lønnsdannelse.

-På organisasjonsnivå har NHO SH og NAF gode tradisjoner for samarbeid. Selvsagt har vi uenigheter og har hatt tøffe konflikter, men mye har fungert bra.

-Vi pleier si at vi forhandler når vi skal og så går vi tilbake til å forvalte en bransje i fellesskap.

-Når vi møter arbeidslivets parter på europeisk nivå er det tydelig hvor rotfestet dette arbeidet er i Skandinavia. Og hvor mye vi får til når vi klarer å komme til konsensus. Det samme ser vi når vi går samlet til myndighetene i felles sak for eksempel om kloke og næringsvennlig kompetansepolitikk, bransjefremmende innrettinger for offentlige anskaffelser eller i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Det NAF og NHO SH har fått til sammen på godkjenningsordning, allmenngjøring av Renholdsoverenskomsten kan bransjen være stolte av.

-Partssamarbeid skjer i hverdagen og på arbeidsplassene. Kvaliteten ligger i de som kjenner bedriftene best og vil bedriften vel, fra både tillitsvalgte og ledere. Vi som organisasjoner bidrar med kunnskap, prosjekter, opplæring, men magien skjer på arbeidsplassen når man ser gjensidig nytte i samarbeidet, ikke per individ og medarbeider – men som en kollektiv kraft. Da trenger vi gode tillitsvalgte. Og vi trenger også at kunnskap om f eks medvirkning, eller nærværsarbeid kommer helt ut på mellomledernivå.

-Samarbeidet skjer ute og gjerne i kunders bygg. Det er ikke noe klubbkontor på fabrikken som alle møter på. Dette gjør det ekstra krevende for tillitsvalgte å nå ut til kolleger.

-Vi har jobbet mye med dette krevende landskapet i prosjekt Ren Tilstedeværelse. Det er også slik at vi ser en nedgang i andelen organiserte særlig i privat sektor og i yrker der man har mange innvandrere i jobb, satt på spissen kan man si at de som trenger det aller mest i minst grad er organisert. Ulikhetsbarometret til FAFO påpeker dette.

-Mangelen på tillitsvalgte, eller kanskje noe lavere norskkunnskap blant tillitsvalgtgruppen, skaper også en utfordring for bedriftene.

-Mange ledere ønsker seg kompetente medspillere i tillitsvalgt, og en rasjonell forhandlingssituasjon.

-Alt er langt fra rosenrødt, men blant NHO SHs medlemmer i renholdsbransjen utgjør tariffandelen 82 % og vi ser at arbeidet når ut på bedriftene, det er milevis av forskjell på de seriøse tariffbundne bedriftene til det grå, og ikke minst helsvarte, markedet.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?