Matsvinnutvalget ble nedsatt av klima- og miljøministeren og landbruks- og matministeren i februar 2023. Rapporten inneholder anbefalinger om tiltak og virkemidler som skal sikre at Norge når målet om halvering av matsvinnet innen 2030. Dette innebærer også forslag til ny matkastelov.
Bredt samarbeid
Utvalget har blitt ledet av ledet av Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Jorulf Brøvig Silde, bransjedirektør Drift og Service har representert NHO Service og Handel i utvalget som bestod av representerer for hele verdikjeden for mat. Fiskeridirektoratet, Landbruksdirektoratet, Mattilsynet og Miljødirektoratet har deltatt som observatører i tillegg til en referansegruppe bestående av andre bransjeorganisasjoner og forskningsmiljøer.
- Det har vært spennende å delta i et nasjonalt faglig basert og næringslivsorientert utvalg satt sammen for å bidra til å løse en stor samfunnsutfordring, sier Silde. - Gjennom et godt samarbeid med kantine- og måltidsbedrifter i NHO Service og Handel, og serveringsbedrifter i NHO Reiseliv har vi arbeidet med tiltak som kan bygge ned barrierene mot å redusere matsvinn og legge til rette for systematisk og varig reduksjon i matsvinn.
Bransjedirektøren er tydelig på at serveringsnæringen, med sin nærhet til kunden, er i en særstilling når det gjelder å forebygge og håndtere matsvinn.
-Mens kantinebransjen, i samarbeid med Matvett, har gjennomført beste praksis kantine prosjekter, har hoteller og restauranter også bygget opp kompetanse og systematikk for å redusere matsvinnet. Vi har underveis i utvalgsarbeidet invitert medlemsbedrifter fra både NHO Service og Handel og fa NHO Reiseliv til å delta i flere workshops og slik fått kalibrert tiltakene for beste mulig effekt og minst mulig ulempe, fortsetter Silde.
Silde poengterer videre at matsvinn er ødeleggende for natur- ressursgrunnlaget samtidig som det dyrt og skadelig for miljøet.
- Serveringsbransjene har over flere år arbeidet med å redusere eget matsvinn. I Matsvinnutvalget har vi vært opptatt av å se matsvinnet i et verdikjede-perspektiv. For å få resultater i form av lavere matsvinn kan vi ikke opptre slik at det oppstår matsvinn i andre ledd, fortsetter han.
50 prosent matsvinn-reduksjon innen 2023
I en pressemelding fra klima- og miljødepartementet i dag, trekker klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen frem viktigheten av å redusere matsvinnet både av hensyn til klimaet og miljøet.
- Halvparten av matsvinnet i Norge skjer i hjemmet. Vi må få på plass et helhetlig sett med tiltak og virkemidler som virkelig monner slik at vi når målet om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030, og som dekker alle ledd av verdikjeden.
Aktsomhetskrav
Utvalgets forslag til hovedgrep er innføring av et aktsomhetskrav og styrking av bransjeavtalen som treffer både private og offentlige virksomheter. Utvalget mener dette vil være et treffsikkert og kostnadseffektivt grep. Utvalget foreslår også andre regulatoriske grep som donasjonsplikt og krav til nedprising i dagligvarebutikkene.
- Det foreslåtte grepet om aktsomhetskrav tydeliggjør ansvar i alle ledd, både for private og offentlige virksomheter. Aktsomhetskravet vil fordre at virksomhetene gjør risikovurderinger og iverksetter skreddersydde tiltak for å unngå matsvinn i egen virksomhet og på tvers av verdikjeden, avslutter Silde.
Les mer på Matvett.no