– Arbeidslivet trenger fleksibilitet

Maalfrid Brath, regiondirektør for Norden og Baltikum i Manpower Group, på scenen under NHOs årskonferanse 2025 sammen med Kirsti Falck, fabrikksjef hos INEOS, og Sumeet Singh Patpatia, head of Diversity, Inclusion & Belonging i Schibsted.

Under tittelen "Det må skapes flere veier inn i arbeidslivet, ikke færre", møtte Maalfrid Brath (t.h.) til panelsamtale under NHOs årskonferanse. Her på scenen sammen med (f.v) Sumeet Singh Patpatia, head of Diversity, Inclusion & Belonging i Schibsted og programleder Eirik Bergesen. Foto: NTB Kommunikasjon

Det sa Maalfrid Brath, regiondirektør for Norden og Baltikum i vår medlemsbedrift Manpower Group, fra scenen under NHOs årskonferanse 2025. – Dessverre har regjerningen gjort det vanskelig for oss å bidra med denne fleksibiliteten, fortsatte hun, med støtte fra Kirsti Falck, fabrikksjef hos INEOS.

Kirsti Falck, fabrikksjef hos INEOS, kjente seg godt igjen i både behovet for fleksibilitet og problematikken innleiebegrensningene nå byr på. Foto: NTB Kommunikasjon

Under tittelen "Det må skapes flere veier inn i arbeidslivet, ikke færre", møtte Brath til panelsamtale sammen med Falck og Sumeet Singh Patpatia, head of Diversity, Inclusion & Belonging i Schibsted under NHOs årskonferanse.

Hun åpnet samtalen med å konstatere to ting:

- Den viktigste jobben vi som bemanningsselskap gjør, er å matche mennesker som søker en jobb, med jobber som søker mennesker. Men er det en ting som er helt sikkert, så er det at arbeidslivet trenger fleksibilitet.

Kjappe skifter

Falck – som representant for industrien – kjente seg godt igjen i både behovet for fleksibilitet og problematikken innleiebegrensningene nå byr på.

- Det er kjappe skifter i verden, og disse treffer også oss. En dag må vi skru opp produksjonen, en annen dag må vi skru ned. Da er det synd om vi må slåss mot regelverket.

Videre viste Falck til hvordan lærlinger kan risikere å gå rett ut i arbeidsledighet, alt etter når de står med fagbrevet i hånda, eller de kan bli fratatt muligheten til å tilegne seg relevant arbeidserfaring underveis i utdanningen.

- Vi blir også tvunget til å rekruttere mer tradisjonelt, slik som det er nå. Og da er det dessverre slik at de med hull i CV-en ofte stiller dårligere enn de uten, utdypet Falck.

Kompetansemangel

Her kan bemanningsbransjen spille en viktig rolle, påpekte Brath.

- Jeg brenner for at vi skal være en inngangsport som bidrar til at folk får arbeidserfaring på CV-en. Og når omtrent 700 000 mennesker i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet, så har vi alle et ansvar for at flest mulig av dem får muligheter.

At tre av fire bedrifter sier de ikke finner riktig kompetanse understreker viktigheten av å samarbeide, poengterte hun.

Her kan mangfoldig rekruttering være en del av løsningen, noe Singh Patpatia illustrerte med et eksempel fra Schibsted:

- Bergens Tidene trengte en journalist med flerkulturell kompetanse, men personen måtte ikke nødvendigvis ha redaksjonell erfaring da dette kan læres på jobb. BT endte opp med å ansette en lege fra Syria. Mennesker som aldri ville ha snakket med en norsk journalist, lar seg intervjue av ham, noe som gir ham et svært verdifullt kildetilfang.

Denne måten å jobbe på er godt kjent for bemanningsbransjen.

- Vi jobber hver dag med å finne potensialet i mennesker utover den formelle bakgrunnen. Som nevnt innledningsvis handler det om jobbmatch. Mye kan læres på jobb, og videreutdanning ved siden av jobben er også en mulighet, avsluttet Brath.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?