Even Hagelien er direktør for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel.
NHO Service og Handel offentliggjør i dag ferske tall som viser hvordan pandemien traff bemanningsbransjen. Mens hotell og restaurant stoppet helt opp, var det økt behov innen helse og skole. I 4. kvartal er bransjen i stor grad tilbake på før-korona nivå. Omsatte timer i 4. kvartal lå 3,8% over nivået i 4. kvartal 2019.
- I 4. kvartal økte arbeidstimene i bemanningsbransjen med 17% i forhold til året før. Samtidig økte omsetningen med 20%. Dette betyr at man nå er tilbake på før-korona nivå, sier Even Hagelien, direktør for bemannings- og rekrutteringsbransjen.
Bygg ligger 17% under 2019
Samtidig ser vi at strukturen i bransjen er noe endret og at innleie til bygg fortsatt ligger 17% under nivået i 2019, fortsetter han. På den andre siden ser vi at utleie til helse og omsorg har hatt en meget positiv utvikling. Utleie til helse og omsorg var i 4. kvartal det nest største yrkesområdet målt etter omsetning. I 4. kvartal har innleid personell fra bransjen bidratt med intensivsykepleiere til landets sykehus og med erfarne sykepleiere til sykehjem som ikke har klart å dekke opp behov med sine faste ansatte som følge av høyt sykefravær. Bransjen har også bidratt til økt kapasitet innen koronatesting og vaksinering, forteller Hagelien.
I 4. kvartal sto medlemmene i bransjeforeningen for 1,38% av arbeidstimene i Norge. Ettersom bransjen dekker 80% av den tradisjonelle bemanningsbransjen og også en del av aktiviteten innen f.eks. oljeservice må klassifiseres som bemanning har Fafo anslått bransjens prosent av arbeidstimene å ligge på mellom 1,7- og 1,9%.
Bedre enn i 2020
På alle yrkesområderer nå utviklingen bedre enn i 2020. Aller best går det innen handel, HORECA, industri og produksjon og tekniske tjenester som alle hadde vekst på mer enn 30% siden året før.
Innen bygg er aktiviteten fortsatt betydelig lavere enn før pandemien og 4000 arbeidsplasser har forsvunnet siden 2019. Området er fortsatt det største i bemanningsbransjen, men står nå bare for 25% av arbeidstimene.
- Det er nå betydelig mangel på kvalifisert arbeidskraft i Norge. Bemanningsbransjen står på for å holde hjulene i gang i arbeidslivet. Samtidig sendte regjeringen i januar på høring forslag om å sterkt begrense adgangen til å leie inn personell fra bemanningsbransjen. Om dette blir vedtatt frykter bransjen at dens evne til å koble mennesker som trenger jobb med jobber som trenger mennesker blir betydelig svekket i tiden som kommer, sier Even Hagelien.