Styrker godkjenningsordning for bemanningsforetak

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) og regjeringen styrker Arbeidstilsynet. Foto: Simen Gald/ Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Regjeringen foreslår å styrke Arbeidstilsynet med 25 mill. kroner, inkl. midler til en godkjenningsordning for bemanningsforetak. – Dette er meget positivt. Vi har vært en pådriver, sier Even Hagelien, direktør for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel.

-Det naturlig at det settes av midler til en godkjenningsordning, siden det er bebudet i regjeringens forslag til nye reguleringer av bemanningsbransjen. Dette øker sannsynligheten for at man får en fungerende ordning, sier Even Hagelien.

Registreringsordning, godkjenningsordning og tilsyn er tre forskjellige tiltak som samlet bidrar til å øke seriøsiteten i bemanningsbransjen.

Registeret kom i 2008

Bemanningsforetaksregisteret ble etablert som ledd i Bjarne Håkon Hanssens handlingsplan mot sosial dumping. Det ble etablert ved forskrift i 2008.

NHO Service og Handel mener at tiltaket ikke var tilstrekkelig og etablerte ordningen Revidert Arbeidsgiver (RA) i 2012, og dette ble gjort obligatorisk for alle medlemmene i 2014.

-Vi stilte allerede i 2008 krav om strengere krav i registreringsordningen, men man har aldri vært villige til å bruke ressurser på denne, sier Hagelien.

Godkjenningsordning

- Når det nå er bebudet en godkjenningsordning har vi tillit til at den vil gå noe lenger, men ettersom godkjenningsordningen etableres etter modell av godkjenningsordningen for renhold, regner vi fortsatt med at den vil legge seg på et lavere nivå enn RA. Vårt klare signal er derfor at Revidert Arbeidsgiver består til tross for ny godkjenningsordning, sier Hagelien.

Tilsyn

Utleie av arbeidskraft har en lav andel av tilsyn som gir reaksjon fra Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet publiserer statistikk over antall tilsyn og andel av tilsyn som gir reaksjon fordelt på de ulike bransjene.

I perioden 2016-21 viser statistikken at bransjen utleie av arbeidskraft har en lavere andel av tilsynene som gir reaksjon enn gjennomsnittet av bransjene i hvert eneste år. I 2021 ga 28,4% av tilsynene i utleie av arbeidskraft en reaksjon fra Arbeidstilsynet, mens andelen i de andre bransjene lå på 46,2%. Utleie av arbeidskraft er gjennomgående i perioden blant de bransjene med over 10 tilsyn årlig som har den laveste andelen av tilsyn som ga reaksjon fra Arbeidstilsynet.

Utleie av arbeidskraft ligger ikke bare under gjennomsnittet hvert år, bransjen ligger også helt i toppen blant bransjene som har en lav andel av tilsyn som gir reaksjon fra Arbeidstilsynet. I 2019 var det ingen av de 86 bransjene som hadde en lavere andel av tilsyn som ga reaksjon, mens i 2021 var det kun 7 av 86 bransjer som hadde en lavere andel av tilsyn som ga reaksjon fra Arbeidstilsynet. Se mer om tilsyn

Se også: Regjeringen foreslår å skjerpe reglene for innleie

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?