-Med et pennestrøk søker Tajik masseoppsigelse av 6500 faste ansatte

Publisert

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

- At en arbeids- og inkluderingsminister går inn for at tusenvis av mennesker mister jobben, er etter vår mening historisk. Mange vil kanskje si skandaløst, heter det i en kronikk i Nettavisen. Den er signert av ledere i 20 ulike bemanningsbedrifter.

Innlegget fortsetter som følger:
Regjeringen vil forby innleie fra bemanningsselskaper på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Til NRK 18. januar uttalte Hadia Tajik (AP) at «Det blir ikke flere arbeidsfolk i bransjen ved at man har løsere tilknytning til den. Dette vil også gjøre det lettere å rekruttere flere av våre egne ungdommer til disse fagene, fordi trygge jobber er mer attraktive.»

Det er usikkert hva Tajik mener med løsere tilknytning, men samtlige ansatte i bemanningsbransjen har fast stilling med en gjennomsnittlig stillingsbrøk som Helse-Norge kan se langt etter. Det kan se ut som Tajik ikke kjenner bransjen hun skal forby.

Det handler om mennesker

Dette handler for oss, mer enn noe annet, om menneskene, våre medarbeidere. Stolte og kompetente arbeidsfolk som er attraktive både i det norske og europeiske arbeidsmarkedet. Mennesker vi har brukt store ressurser på å rekruttere til norsk byggebransje, som vi føler et ansvar for. Medarbeidere som vi sårt trenger for å kunne bygge Norge.

De velger å være her hos oss i Norge fordi vi tilbyr trygge rammer, i motsetning til for eksempel byggebransjen i Tyskland, hvor innleie er forbudt. Et land som Tajik har trukket fram som et foregangsland.

Den tyske modellen

I Tyskland løses forbudet gjennom selvstendig næringsdrivende, ofte kalt lausarbeidere, og underentreprenører, ofte utenlandske. Dette er løsninger som er langt mindre regulert enn bemanningsbransjen, og som gir arbeiderne langt mindre trygghet.

Flere av våre ansatte forteller om et tysk arbeidsliv hvor de kun forholder seg til sine egne landsmenn. Kontakt med tyskerne går gjennom mellommenn. Når vi spør dem hvorfor de kom til Norge, er de tydelige på at her så blir man inkludert på alle måter, i motsetning til i Tyskland. Ikke minst har man rett på samme lønn, feriepenger og man har fast stilling.

Feilslått strategi

Den organiserte bemanningsbransjen ønsker at det utdannes flere fagarbeidere i Norge, men på bekostning av hva? Er det slik at ved å forby innleie til bygg på Østlandet, så vil norsk ungdom strømme til tømrerlinja for å dekke opp for den allerede manglende tilgangen på fagarbeidere, en mangel som vil øke betydelig ved et forbud mot innleie?

På kort sikt vil det ikke være mulig å utdanne nok fagarbeidere til å dekke opp for de som mister jobben som følge av et forbud. På lang sikt er det høyst usannsynlig. Det er en feilslått strategi med store konsekvenser for norsk byggeaktivitet.

Kan ansettes i innleiebedriften

Det hevdes fra våre meningsmotstandere at de som jobber i bemanningsbransjen kan ansettes hos innleiebedriften. Dersom samtlige 6 500 skal bli fast ansatt i innleiebedriftene, så forutsetter det at de har et varig behov for arbeidskraft, samt at de innleide faktisk ønsker en ansettelse hos innleier.

Adm. dir. i Assemblin skriver utførende om problemstillingen i sin artikkel på bygg.no:

«Vi utlyser hele tiden faste stillinger, men opplever sjelden at våre innleide medarbeidere søker på disse jobbene. Hvis vi konkret tilbyr faste jobber, er svaret svært ofte at de trives med ansettelsesforholdet de har med utleiebyrået, og at de i mange tilfeller også tjener mer på denne arbeidsformen.»

Implisitt her ligger det i tillegg til god lønn fleksibilitet etter arbeidstagerens ønsker, slik som utvidede ferier. Veien er kort for våre utenlandske medarbeidere å få jobb i andre europeiske land. Høyst sannsynlig vil mange reise. Ikke minst rekrutterer bemanningsbransjen kontinuerlig medarbeidere fra utlandet. Dette krever kunnskap, forståelse og nettverk, noe bemanningsbransjen besitter.

Med et pennestrøk

Det at en Arbeids- og inkluderingsminister med et pennestrøk og uten en plan går inn for at 6500 mennesker mister jobben, er etter vår mening historisk. Mange vil kanskje si skandaløst.

Vi setter stor pris på våre medarbeidere i byggebransjen, og uavhengig av utfallet av høringsforslaget, skal vi kjempe for at de har en jobb å gå til i Norge. Hver dag og så lenge vi får lov, til et eventuelt yrkesforbud setter en stopp for oss.

Kronikken er signert av følgende selskap/personer:
  • Stolt bemanning - Heine Aardalen
  • North Personnel - Kristoffer Holand
  • Uniflex Bemanning - Angelika Wichmann Sørensen
  • Sonar Bemanning - Erik Myrvold
  • Spar grupp 1 - Maja M. Lundmark
  • Vicario - Tobias Finsnes
  • Pecus - Pelle Wiberg
  • Monia - Monia Helen Enge
  • BackUp Byggpersonell - Bjørn Stalheim og Vegard Nerland
  • Staras - Per Ivar Myklebust
  • Barona - Kristian Nebell
  • Veksthuset Personal - Sigmund Høye
  • CBA fagformidling - Kevin Eriksen og Dag S. Hansen
  • Sibe - Hans-Petter Hammer
  • People4you - Ann Christin Winger Byhrø
  • Arpi - Erling Dieset
  • Bemanning - Parminder Vadsten
  • Bemanningshuset Mork – Gjøril Kjos Mork
  • ClockWork Bemanning – Marius Narmo
  • Skuteviken Personell - Jon Gisle Johannessen

Se også:
Hvis hensikten er å skape mer forutsigbarhet for arbeidstaker, er vår påstand at det motsatte vil skje.
Av Espen Hem Jakobsen, Jobzone

 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?