Store deler av næringslivet i Norge sliter med å finne folk, og ingen bransje har så store problemer som IT-bransjen. – Utdanningsinstitusjonene utdanner alt for få mennesker, og de som utdannes har ofte utdatert kompetanse, sier Experis-sjef Trygve Solem.
8 av 10 har probelmer
Vårt medlem Manpower Group har en fersk arbeidsmarkedsundersøkelse som viser at den høye etterspørselen etter arbeidskraft fortsetter. Det er mange ledige stillinger, og få søkere. Aller mest prekær er situasjonen for IT- og teknologiselskapene. 80 prosent av IT-selskapene har vanskeligheter med å fylle stillinger fordi det ikke finnes kompetent arbeidskraft.
– Markedet på IT-siden er faktisk helt ekstremt. Både vi som selger og de som trenger IT-kompetanse er desperate. Og problemene blir bare større og større, sier Trygve Solem.
Krigen i Ukraina
Trygve Solem understreker at det ikke er snakk om midlertidige problemer som skyldes krigen i Ukraina, der norske IT-selskaper tradisjonelt har funnet mange dyktige arbeidstakere.
– Norsk IT-bransje har stått sammen med Ukraina, og klart å fortsette samarbeidet tross krigen. Mye av produksjonen er flyttet vest i landet, der det er roligere. Så krigen er ikke en direkte årsak til den store mangelen på folk her hjemme, understreker Solem.
Experis-sjefen mener de norske bemanningsproblemene har bygget seg opp gradvis i flere år, som et resultat av alt for få studieplasser ved NTNU og norske universiteter.
Mangler 1.500 studieplasser
I fjor ble det utdannet rundt 3.000 mennesker innen IT-fag i Norge, og ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse er det rundt 1.500 for få. Det fører til at bemanningsvanskene eskalerer for hvert år som går.
– Jeg er usikker på om det er rammebetingelsene fra myndighetene som er årsaken til det store utdanningsunderskuddet hvert år, eller om det skyldes svak omstillingsevne hos utdanningsinstitusjonene. Interessen står det i hvert fall ikke på, antall søkere til IT-studier er høyt og interessen er stor, sier Solem.
Et paradoks er også at de nyutdannede ikke nødvendigvis er klare til innsats når studiene er fullført.
– Ting endrer seg fort, og utdanningene ser ikke alltid ut til å henge med i svingene. Ofte må næringslivet selv ta ansvar for å videreutdanne kandidatene til de systemene som brukes i dag, forteller Experis-sjefen.
Mer om saken