Nye rammevilkår og politisk motstand fører til svakere marked over hele landet for bemanningsbransjen. Totalaktiviteten ender likevel på samme nivå som i fjor, først og fremst på grunn av mangel på personell i oljebransjen, viser fersk statistikk fra NHO Service og Handel.
Bemanningsbransjens kvartalsstatistikk er offentliggjort i dag.
Påsken kom i fjor i 2. kvartal. Justert for dette endte bransjens aktivitet på samme nivå som i 2. kvartal 2018.
I første halvår har bemanningsbedriftene måttet omstille seg til nye kontrakter og nye krav til hvem som lokalt kan avtale utvidet innleie - ut over lovens krav om midlertidig behov. Samtidig har bransjen blitt utfordret politisk både innen bygg og helse.
Rogaland på topp og Trøndelag på bunn
På landsbasis er det varierende utvikling med solid vekst i Rogaland (+29,5%) og Vest-Agder (+20%) mens store markeder som Oslo (-11,4%) og Trøndelag (-21,4%) har kraftig nedgang.
-Vi ser at utviklingen først og fremst er positiv i markeder hvor oljerelatert virksomhet står sterkt, sier bransjedirektør i NHO Service og Handel, Even Hagelien. Dette er områder hvor det var store nedbemanninger for noen år siden. Nå ser vi at behovet for arbeidskraft igjen vokser samtidig som rekruttering til oljebransjen har blitt vanskeligere. Derfor er det heller ikke overraskende at bemanningsbransjen har vekst innen industri og produksjon (+31,3%) og tekniske tjenester (23,5%), sier han.
Innleie til bygg viser betydelige nedgang
-Regelendringene, som trådte i kraft fra nyttår, har hatt størst effekt på dette området og det forventes ytterligere nedgang i 2. halvår siden en overgangsordning varte frem til 1. juli, sier Hagelien. Samtidig ser vi en nedgang på igangsettinger av byggeprosjekter på Østlandet. I 2. kvartal var nedgangen i innleie til bygg og anlegg på 5%, justert for påskeeffekten. Uten denne justeringen var nedgangen på 15%.
Under valgkampen har det også vært stort politisk fokus på innleie til helsetjenester. Flere kommuner har programfestet å kutte bruken av bemanningsbyråer og noen har etablert egne offentlige bemanningstjenester. Samtidig har tilgangen på helsepersonell fra utlandet blitt vanskeligere. Resultatet av dette er en nedgang på 17% i utleie til helse og omsorg.
Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.
Takk for tilbakemeldingen!
Takk for tilbakemeldingen!
Bestill et møte med oss
Bestill et møte med oss
Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?