Etter 250 jobbsøknader holdt Terje (53) på å gi opp

Terje

Terje vil nå jobbe tre år for Bane Nor. Han er en av 80.000 som årlig får jobb gjennom bemanningsbransjen. 40 prosent kommer fra ledighet eller er studenter. (Foto: Baard Fiksdal).

-Det var et sjokk. Etter 20 år i fast stilling ble jeg arbeidsløs og måtte søke 250 jobber uten napp. Det gikk et helt år. Jeg ble mer og mer fortvilet. Så kom gjennombruddet. Vikar-jobb ble gull, sier Terje Røed-Hansen (53).

Å bli arbeidsløs etter fylte 50 er ingen spøk. Terje Røed-Hansen fra Ytre Enebakk har videregående skole og et par datakurs. Det gjorde ham sårbar da arbeidsgiver Veritas nedbemannet. Terje mistet jobben innen kontoradministrasjon i 2017.

Terje er en av 80.000 som årlig får jobb gjennom bemanningsbransjen. 40 prosent kommer fra ledighet eller er studenter. Halvparten av vikarene mener at deres stilling er den beste måten å komme inn i arbeidslivet på. Se den nye rapporten "Verdien av bemanningstjenester" som Ny Analyse har laget for NHO Service og Handel.

Lang erfaring er ikke nok

-Etter mange år i fast stilling var det et sjokk å stå uten jobb. Jeg trodde likevel at lang erfaring og kunnskap skulle gjøre det lett å finne noe nytt. Der tok jeg grundig feil. Jeg fikk veiledning og kurs i jobbsøking. Jeg søkte 250 jobber, butikk og kontor. Bare tre ganger kom jeg til intervju og det ledet ingen steder. Jeg ble deprimert og begynte å miste trua på meg selv, sier Terje.

Han ble tipset av NAV om å gå på en jobbmesse som NAV arrangerte. Her traff Terje seniorrådgiver Guro Solstad som sto på stand for Manpower.

God utstråling

-Jeg oppdaget raskt at Terje har en god utstråling. Vi tok ham inn til intervju og det ledet til at han nå jobber via Manpower som dokumentkontroller for Bane Nor. Han har opsjon på denne stillingen på full tid i til sammen 3 år, forteller Guro Solstad.

Vi sitter i et anleggskontor som Bane Nor har på Ski utenfor Oslo. Terje er en av flere hundre ansatte som jobber administrativt med byggingen av Follobanen.

-Å treffe en konsulent i Manpower som "oppdaget" meg var veldig viktig. Hun er en god rådgiver og følger meg opp tett. Jeg er kommet inn i et arbeidsmiljø i Bane Nor som det er lett å trives i og som behandler meg på lik linje med alle andre ansatte, selv om det er Manpower som formelt er min arbeidsgiver. Denne jobben gir meg økt kompetanse. Når de tre årene i Bane Nor er over, føler jeg meg trygg på at det vil åpne seg nye muligheter, sier Terje. 

Verdien av bemanningstjenester

Rapporten er laget av Ny Analyse og er samfunnsregnskap for bemanningsbransjen i Norge.  Hovedpunkter:

  • Bransjens verdiskapingen var 15,2 mrd. kroner i 2017. Omsetningen var på 18,6 mrd. kroner og det er et direkte skattebidrag på rundt 7,6 mrd. kroner. Dette kan finansiere over to tredjedel av budsjettet til Klima- og miljødepartementet. Alternativt kan det finansiere årsverk for ca 12.000 lærere, 15.000 politibetjenter, eller 16.500 sykepleiere. Samlet sett har bransjen, inkludert egne ansatte og utleid arbeidskraft, rundt 70.000 sysselsatte.
  • En moderne og fleksibel økonomi er helt avhengig av en velfungerende bemanningsbransje. Det gir rask tilgang på kompetanse, høyere konkurransekraft og sikrer arbeidserfaring til utsatte grupper.

Bemanningsbransjen er nyttig for arbeidstaker fordi den:

  • Gir lettere tilgang til arbeidsmarkedet.
  • Gir kompetansebygging og fleksibilitet.
  • Gir positive effekter for senere arbeidsliv.

Se rapporten

 
Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?