Etter en krevende tid med nedskjæringer i oljesektoren har der fra 4. kvartal i fjor vært en gradvis forbedring av situasjonen i arbeidslivet.
Bemanningsbransjen, som først og fremst dekker arbeidslivets midlertidige behov, er et barometer på utviklingen i norsk økonomi. Når det ser ut til at vi er ute av de problemer nedgangen i oljesektoren påførte norsk økonomi er det naturlig at det synes på aktiviteten i bemanningsbedriftene. Derfor er det ikke uventet at markedet for bransjen fra 4. kvartal 2016 har vokst, sier Even Hagelien. Det er likevel viktig å huske at nedgangen forut for stabiliseringen som vi nå ser, var lang og det tar tid før man er tilbake på nivået fra før 2013, sier han.
Sørlandet opp 8 prosent
I 2. kvartal økte bemanningsbransjens aktivitet med 5,1%. På Sør- og Vestlandet, som har vært preget av oljenedturen, går det nå i riktig retning. Aktiviteten økte med nesten 8% på Sørlandet mens Vestlandet fortsatt er ustabilt. Gjennomsnittlig endte man der opp med en nedgang på 0,4%.
Det var i 2. kvartal nedgang i forhold til året før i seks fylker. I resten var det vekst. Særlig positivt var det å se at solgte timer i Rogaland vokste med nesten 10% i andre kvartal på rad. Andelen innleie i Norge av totalt antall årsverk er nå på 1,3%. Dette er marginalt høyere enn i 2. kvartal i 2016. Samtidig er det verdt å merke seg at dette nivået har ligget ganske flatt siden 2006. Det høyeste vi har sett i 2. kvartal i den perioden er 1,39% og det laveste er 1,04%.
Mange opplever fortsatt et krevende marked. På 5 av 13 yrkesområder er det nedgang i forhold til samme kvartal året før. Det er verdt å merke seg kraftig nedgang innen HORECA (hospitality) samt området bygg og anlegg nå flater ut med den samme aktiviteten i 2. kvartal som året før. Samtidig er utviklingen nå positiv innen lager og logistikk samt økonomi og regnskap, sier Hagelien.
Se Bemanningsbarometeret for 2. kvartal 2017