Fra pensjonert banksjef til lærervikar
Tom Roar Nilsen er 70 år. Han har vært IT-sjef, banksjef, administrerende direktør og divisjonsdirektør. Nå er han pensjonist og lærervikar.
Over 80.000 mennesker får hvert år jobb gjennom bemanningsbransjen. Her er gode eksempler og viktige erfaringer.
Tom Roar Nilsen er 70 år. Han har vært IT-sjef, banksjef, administrerende direktør og divisjonsdirektør. Nå er han pensjonist og lærervikar.
Ukrainske Nadiia fikk jobb i barnehage i Ålesund gjennom Manpower. «Arbeid er viktig for personlig utvikling og gir mulighet til å bidra til lokalsamfunnet», sier hun.
Glenn fikk helseutfordringer og mistet jobben under pandemien. Livet fikk ny retningen takket være vårt medlem, bemanningsbedriften Mastil. Her er Glenns historie.
Han fikk jobberfaring gjennom vikarbyrå og kjemper for at den veien inn arbeidslivet fortsatt skal være åpne for alle. Tidligere asylsøker Ismail Ali Hussein (27) fra Somalia håper å bli valgt inn i Oslo bystyre for Venstre. Han mener minoritetsungdom taper når venstresida vil forby bemanningsbyråene.
Etter å ha jobbet som sykepleier i Norge i to år, flyttet Carla hjem til Spania - men da hun ble mamma, tok hun like godt med seg mann og barn tilbake til Norge. Her er Carlas historie!
I 2019 ble Jan-Aage Rolfsrud nedbemannet fra selskapet han hadde jobbet i siden 1996. Men i fjor kom Jan-Aage i kontakt med daglig leder Bente Kongsgård i Jobzone Kongsberg, og det skulle vise seg å bli redningen for den arbeidsglade drammenseren. I dag er Jan-Aage Rolfsrud fast ansatt i Kongsberg Terotech og stortrives.
Etter 15 år i samme jobb, kjente hun at det var tid for å finne på noe annet. -Jeg ville prøve nye sider av sykepleieryrket før jeg pensjonerte meg, forteller Solveig Zerener (58). Hun sa opp jobben som leder ved gastrokirurgisk avdeling på Ullevål sykehus, kontaktet et vikarbyrå – og siden har hun ikke sett seg tilbake.
Kristoffer Karlsen (28) var fire år i NAV-systemet uten å få noe annet enn strøjobber. Etter tips fra en kompis kontaktet han et bemanningsbyrå, og nå er han på vei mot fagbrev og fast jobb som tømrer.
Askøy kommune bruker vikarer fra ulike bemanningsbyråer, og det har ikke ordfører Siv Høgtun (H) noen betenkeligheter med. Hun har selv jobbet med å rekruttere vikarer og vet hvilke kvalitetssikringsprosedyrer de må gjennom.
Han har alltid jobbet med musikk. Funk, rock, flamenco, latin, irsk … Luis Landa (55) spiller «alt» og driver samtidig som bookingagent for band. Økonomien sikrer han ved å jobbe på byggeplasser – som innleid fra et bemanningsbyrå.
Hun var arbeidsledig på sjuende måned, og hun var desperat. Så fikk Desiree Elisabeth Kåberg (34) et to måneders engasjement i et forlag, og det endret alt. I dag er hun jurist i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet – og definitivt på rett plass.
Yakob Gebremikael kom til Norge fra Eritrea i 2010. Han fikk fagbrev, lærte norsk og fikk jobb hos Ulefos Esco i Kongsberg.
Kristoffer Aasland (25) mistet jobben på grunn av korona og gikk arbedsledig inntil han fikk nye muligheter gjennom vårt medlem Bemanningsbyraaet. Det førte til fast jobb hos Logi Trans i Stavanger. Kristoffer hadde lav selvtillit og trodde at han ikke var god nok.
-Det var en ganske kjip periode. Jeg lærte mye om meg selv og hvor viktig det er å ikke gi opp, og å ha troen på folk. Bjørn Henrik (24) opplevde å stryke på fagprøven, men fikk jobb i Eterni Norge og står nå stolt og rakrygget med svennebrevet i hånda.
- Jeg jobber mye med sjåfører. De er alle dyktige, men noen utpeker seg på en ekstra positivt måte, sier Anne Gustavsen i Job4u i Larvik.
Anja Fenes har jobbet med reiseliv og turisme i 35 år. I 2020 ble hun én av 175.000 som mistet jobben i reiselivet på grunn av koronapandemien.
Tolde Ghrimay (37) fra Eritrea bestemte seg for å forfølge drømmen om å kjøre truck. Med Manpower på laget fikk han det til. Han er én av 10 538 som bemanningsselskapet har hjulpet til fast jobb det siste året.
Frank Van Spronsen hadde lenge hatt et ønske om å flytte til Norge, men var avhengig av jobb for å få oppholdstillatelse. I 2020 forlot han hjemlandet og tok sjansen.
For ti år siden begynte den første Manpower-vikaren på lageret til Berggård Amundsen på Langhus. Siden da har vikarene blitt flere, og mange av dem er fast ansatte.
Knut Martin Eliassen ble diagnostisert med MS i 2017 og mistet jobben. Etter å ha kommet i kontakt med bemanningsbyrået Subshore fikk han prøve seg som lagermedarbeider i Baker Hughes. Dette endte med at han i dag har fast jobb hos dem.
- Jeg har så lyst til å si: “Selv om du ikke vet hvem jeg er, så har jeg tenkt på deg hver dag”. Ørjan Dypaune i Pedagogisk VikarSentral (PVS) har et stort hjerte for barn og unge.
Da Stein Andreas Mortensen opplevde å bli permittert i fjor høst, erfarte han at det var godt å være i et bemanningsnettverk.
- Bemanningsbransjen spiller en avgjørende rolle for kommunesektoren. Uten den fleksibiliteten, som de tilbyr, ville tjenestene i kommunene både blitt mer kostbare og kanskje ikke av samme kvalitet, sier Høyres kommunepolitiske talsperson Ove Trellevik.
Vårt medlem Randstad Care har sørget for at over 80 helsepersonell er kvalitetssikret til å bli grensetestere under korona. De tar seg særlig av folk som kommer fra Estland, Polen og Litauen, men også briter, svensker og andre nasjonaliteter.
Å skaffe folk jobber under korona gjør bemanningsbransjen meget viktig for samfunnet. Vikarene trives også på jobb. 80 prosent er godt fornøyd, viser ny undersøkelse.
Terese Engelsen har drømt om å kjøre lastebil siden hun var liten. Gjennom Manpower Academy Transport fikk hun førerkort for lastebil, og nå kjører hun egen renovasjonsbil.
- Vi hadde et smitteutbrudd tidlig i april. I et par ukers tid var det nesten surrealistiske tilstander her, med syke beboere og 70-80 prosent av staben i karantene. Både de ansatte og våre vanlige vikarer strakk seg langt. Vi fikk også henvendelser fra personer som var permittert andre steder. Men det var ikke nok, og det var et mareritt!
I overganger mellom bransjer har bemanningsbedriftene en viktig rolle å fylle. Siv Kari Risanger (43) fikk hjelp til å gå fra reiseliv til olje og gass. Nærmere bestemt fra et lite reisebyrå på Karmøy til en av hjørnesteinsbedriftene i Haugesund.
Andrea (27) mistet jobben på Color Line: – Jeg er utrolig glad for fast jobb i Sande.
I Huskestua barnehage i Stavanger har de 14 ansatte som jobber ute i avdelingene. Enkelte dager i høst har opptil fem av dem – én tredjedel – vært innleid, og vikarbudsjettet har sprukket for lengst. Men det er ikke et tema for daglig leder Elen Katharina Ousland (53). – Vi hadde ikke klart oss uten, fastslår hun.
Han studerte i Sveits og gikk i lære på en Michelin-restaurant i New York. 19. mars kom Noah Kellerhals (30) hjem til Stavanger med en drøm om å starte sin egen restaurant. Nå serverer han mat i et telt på Madla – mens han gjør seg klar til å realisere drømmen.
Noen ganger må man ta noen sjanser. John Anders Aalberg (49) er veldig fornøyd med at det skjedde akkurat nå. Etter 28 år på Quality Hotel Grand på Steinkjer, ble han tvunget til å finne på noe nytt.
Det var aldri i hennes tanker at hun skulle bli noe slikt. Men det ble hun, og det i en alder hvor det vanligvis er vanskelig å få fast jobb. Her forteller Jannike Skjoldal (54) hvordan det gikk til at hun fikk jobben som veimester i Mesta.
“Speed-date” er ikke akkurat det vi forbinder med NAV. Men når NAV Jobbservice i Drammen inviterer til «Last Thursday», er det nettopp matching det handler om. Møt mannen som har innført et unikt kontaktpunkt mellom arbeidssøkere og bemanningsbedrifter.
Frode Solstad-Nielsen Næss startet i fast jobb hos entreprenørfirmaet Kjeldaas i Sande høsten 2020. For å komme dit var han nødt å tenke alternativt.
-Han har skaffet meg én jobb. Om jeg ikke kan fortsette her, føler jeg meg trygg på at han finner en ny jobb. For Kate Hermanstad (32) er kontaktperson Rune i Bjørg Fjell Rekruttering blitt viktig. Her forteller hun hvorfor.
Yvonne Durant (50) var stjernejockey og vant løp over hele verden. Da rytterkarrieren tok slutt, hadde hun massevis av livs- og arbeidserfaring, men en dårlig CV og ingen jobb. Les hva som skjedde.
- Det hadde aldri slått meg at jeg skulle jobbe i barnehage. Men da jeg ble permittert i jobben min som flyvertinne i Norwegian, var det nettopp en barnehagejobb jeg ble tilbudt. Fantastisk! Jeg trivdes så godt at jeg nå har planer om å utdanne meg innenfor barne- og ungdomsarbeid.
Først trengte han ha ny jobb fordi han ville flytte. Så kom koronaen. Det er blitt mange jobbskifter for Øystein Nordeide (29). Men selv i vanskelige tider har han raskt funnet noe nytt, når et vikariat eller en kontrakt har tatt slutt. Bemanningsvirksomhetene har vært gode å ha med på veien.
- Jeg er så glad! Så ydmyk og privilegert over at jeg fikk denne jobben nå, midt i en tid hvor arbeidsmarkedet stuper, sier Kristin B Pettersen (34). Les hvordan hun fikk hjelp av Academic Work til å gjøre et karrierehopp.
Sri Rejeki Magdalena (45) jobbet på Mastemyr Quality Hotell, og som så mange andre i reiselivsbransjen ble hun permittert da koronakrisen slo til. Nå gjør hun rent på skoler, barnehager og kontorer – og hun takker Adecco for hver dag hun er i jobb.
Tre ganger har Marielle Ravnås (32) mistet jobben. Alle tre gangene har hun kommet i arbeid igjen takket være ulike bemanningsbyråer. – Jeg ga helt opp å søke på egen hånd, forteller hun.
I annonsen stod det «krav om god erfaring med kapitalsalg». Han var student og jobbet i hjemmetjenesten. Likevel fikk William Christensen (21) jobben han ønsket seg. Med god hjelp fra Jobzone, som sørget for at han kom til intervju.
Sønnen døde i en tragisk ulykke, og mens livet var som vanskeligst måtte Toini Thorsdal (50) finne seg noe nytt å leve av. Les hvordan samarbeidet mellom NAV, en bemanningsbedrift og en kjøreskole hjalp henne videre.
Etter fem år i SAS skjønte Katti Margrethe Lundesgaard (29) at det ikke var flyvertinne hun skulle være resten av livet. Men hva skulle hun jobbe med? Les hvordan et kartleggingsmøte med Lena i bemanningsvirksomheten Toptemp skapte orden i kaoset for Katti.
Den ene hadde sluttet på skolen. Den andre brant for å gi ham en ny sjanse. Les hva som skjedde da Adrian Haugen (20) fikk hjelp av Henny i Jobzone til å finne en retning på livet.
En liten produksjonsbedrift har ikke råd til å bomme med ansettelser. Derfor går de til bemanningsselskaper.
Sabine Endresen Haugen (36) er lastebilsjåfør. Hun er vant til å få spørsmål om yrkesvalget sitt, og hun har ingen problemer med å svare. Sabine kjører lastebil fordi det er gøy! Og fordi hun fikk muligheten til å komme på kurs.
Da masteren var i havn, gledet Katharina auf der Heide (26) seg til neste fase i livet. Hun var klar for sin første, faste jobb, og den har hun omsider fått. Men veien fram har vært full av såre nedturer.
Hun har en bachelor i historie og en master i samtidshistorie, men nå jobber hun i bank. - Veien fra historiestudier til kredittavdelingen i Nordea, er ikke så lang som man skulle tro, mener Ingrid Waatevik (28). Det handler om å få sjansen til å vise seg fram.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?