- Allerede før påske hadde jeg kontrakten i orden. Jeg skulle ha sommerjobb i et firma som leverer teknisk programvare, og jeg skulle drive med simuleringer for byggbransjen. Midt i blinken for meg som studerer ingeniørvitenskap og IKT på NTNU i Trondheim.
Dette var den sommerjobben jeg hadde aller mest lyst på, selve drømmejobben. Jeg er i gang med det fjerde studieåret nå, og den jobben var veldig relevant for det jeg studerer. Jeg var så gira på å få den! Og da jeg virkelig fikk den, var det bare å senke skuldrene.
Dette var den sommerjobben jeg hadde aller mest lyst på, selve drømmejobben.
- Det der med å få seg sommerjobb er jo like mye pes hvert år, så du blir veldig glad når det punktet på «to do»-listen kan krysses av. Men utover våren skjedde det veldig mye, og da jeg fikk vite at jobben glapp hadde jeg mer enn nok med å forberede meg til eksamen.
Som å rykke tilbake til start
- Etter eksamen begynte jeg å jakte på en ny sommerjobb, og jeg var åpen for det meste. Men jeg fikk ingen jobb. Ikke var det mulig å bruke ferien til å reise heller, så jeg dro hjem til familien min i Bærum. Det var selvfølgelig fint å komme hjem, men det ble en litt for rolig start på sommeren.
- Jeg tok noen småjobber. Malte terrassen, hjalp besteforeldrene mine – jeg kjøpte meg til og med en lærebok i japansk og tenkte at jeg kunne bruke tiden på å lære meg et språk.
Hvorfor akkurat japansk? Fordi Japan interesserer meg. Jeg skulle egentlig ha vært der i påsken, men det måtte jo avlyses. He he. Du kan vel si at pugging av japanske ord og uttrykk ble det nærmeste jeg kunne komme.
En ny sjanse dukket opp
- Det varte ikke så veldig lenge før jeg ble veldig lei av å gå der uten å ha noe skikkelig å ta meg til. Enten må du bruke sommerferien til å jobbe og tjene penger, eller så må du bruke den til å reise og ha det gøy, men jeg gjorde ingen av delene.
- Da jeg så at Eltorque i Trondheim var på jakt etter en programmerer, tenkte jeg at dette på mange måter var en ny drømmejobb.
Eltorque driver blant annet med å utvikle og produserer elektriske ventilaktuatorer, og de trengte en som kunne programmere ventilstyreprogrammer. Veldig relevant, tenkte jeg. Men jeg tenkte samtidig at jeg neppe kom til å få jobben.
Første møte med en bemanningsbedrift
- Jeg så annonsen på Finn, og det var Academic Work som annonserte på vegne av firmaet. Siden det var første gang jeg var i kontakt med en bemanningsvirksomhet, ble jeg litt forbauset over at jeg først måtte gjennom flere intervjuer for å bli registrert i deres systemer, før jeg kunne komme i kontakt med arbeidsgiveren. Men når registreringen først var unnagjort, gikk det lynraskt, det må jeg si.
- Nå, når jeg har vært gjennom det, ser jeg verdien av å ha tatt de ekstra intervjurundene. Det kan jo være greit å ha gjort det neste gang jeg skal søke jobb. Det var dessuten veldig fint å ha en tredjepart med på laget i selve søkeprosessen.
- Jeg kunne spørre folkene i bemanningsvirksomheten om lønn, pensjon og andre ting som det er litt ubehagelig å ta opp med en potensiell arbeidsgiver. Så kunne jeg konsentrere meg om faget og det tekniske når jeg snakket med Eltorque.
- Det var behagelig, synes jeg. Og det gikk jo bra – jeg fikk jobben! Da var det bare å reise tilbake til Trondheim og jobbe her resten av sommeren. Her hadde jeg jo allerede et sted å bo, så det passet perfekt.
- Etter sommeren fikk jeg en fast 20-prosentstilling i firmaet. Det betyr at jeg nå har en veldig relevant deltidsjobb ved siden av studiene!