– I februar 2020 sa jeg til mannen min at i år får jeg ikke ferie. Jeg har så mye å gjøre, forteller Anja Fenes. Hun jobbet med store kongresser i Tromsø, og var fullt opptatt med å planlegge opphold for besøkende: overnatting, hvalsafari og rafting. Så kom Covid-19. Alle arrangementene ble avlyst eller satt på vent.
Så millionene forsvinne
Anja hadde jobbet med turisme i flere tiår, og hadde vært ute en vinternatt før. Hun holdt optimismen oppe og flyttet kundearrangementer og planer frem i tid. Men det var håpløst. Den ene ordren etter den andre ble kansellert.
– Jeg så millionene forsvinne fra arbeidsplassen, sier hun.
Arbeidsgiveren måtte halvere staben og legge ned avdelingen der Anja jobbet. Hun sa seg villig til å være en av dem som måtte slutte, og bestemte seg for å gripe muligheten til å prøve noe nytt.
– Jeg har mann, ikke mye gjeld og er i en ordnet livssituasjon. Jeg tenkte at det kom til å ordne seg – at noen må jo ha bruk for meg med all erfaringen jeg sitter på, sier Anja.
Tøft møte med hverdagen
1. september 2020 var første dag uten jobb. Det ble et tøft møte med den nye hverdagen. Å søke jobber ble nå den nye fulltidsjobben.
– Etter 35 år i arbeidslivet sto jeg plutselig uten noe å gjøre. Hvor skal man begynne?
– Tanken på at jeg ikke skulle få meg jobb bar jeg med meg hele tiden, fortsetter hun.
Arbeidsgiveren ga henne et kurs hos Right Management, ManpowerGroup sitt HR-rådgivningsselskap. Der fikk hun hjelp av en karriereveileder og registrerte CV-en sin hos Manpower.
På Manpower sitt kontor i Tromsø satt bemanningskonsulent Pål Eilertsen og bladde gjennom en stadig større bunke med CV-er.
– Jeg jobber med arbeidsmarkedet hver dag. Det er mange arbeidsplasser i Tromsø, men at så mange skulle slite som følge av coronapandemien, hadde jeg ikke sett for meg. Mange var og er hardt rammet, sier han.
Det var ikke jobber nok til alle.
– Du går hjemme, skriver søknader, men ingenting skjer. Så ser du andre rundt deg får jobb. Da kjenner du presset. Det er en heftig følelse, sier Anja.
Men i desember kom en telefon fra Pål i Manpower. Pål Eilertsen i Manpower så mange muligheter på CV-en til Anja Fenes.
Uroen forsvant
– Jeg hørte på Anjas stemme at dette betydde alt for henne. Hun hadde vanskeligheter med å forstå at nå var det snart hennes tur til å gå på jobb igjen, sier Pål.
Anja er én av 10.538 som gjennom Manpower kom seg tilbake i arbeidslivet under coronakrisen.
Pål fant Anjas profil da han søkte etter en regnskapsmedarbeider for Bakehuset Nord-Norge. Hennes erfaring og egenskaper var akkurat det han så etter.
- Vi ser ofte større muligheter hos en arbeidssøker enn det personen gjør selv. Vi vet at kompetanse som du har opparbeidet deg innenfor en bestemt bransje, veldig ofte også kan brukes andre steder. Når en bransje er hardt rammet må vi være kreative og tenke positivt.
– Anja spurte meg om hun var for gammel, men vi ser ikke på alder. Kompetanse og livserfaring forteller oss at en person ikke er redd for å ta tak i nye ting, forklarer Pål.
Retur til arbeidslivet
Anja var mer enn klar for utfordringen. Pål hentet inn referanser og tok seg av all logistikk før Anja møtte til jobbintervju på Bakehuset Nord-Norge.
– Den beste telefonen jeg fikk i 2020 var da jeg fikk beskjed om at jobben var min, sier Anja opprømt.Hun beskriver fjoråret som kaotisk, men føler seg heldig fordi det endte godt. Hun er svært glad for at hun leverte CV-en til Manpower.
– Det endret livet mitt totalt. Nå er jeg ikke lenger så bekymret. Jeg har Manpower i ryggen uansett hva som måtte skje.
Artikkelen er tidligere publisert i VG som annonsørinnhold fra Manpower.