Tilknytningsformer i norsk arbeidsliv

Publisert

Ny rapport fra Fafo setter blant annet fokus på bemanningsbransjen.

Bemanningsbransjen har høyt innslag av arbeidstakere med innvandringsbakgrunn. Arbeidstakere fra de nordiske landene og fra nye EU-land fra Øst-Europa dominerer. Det viser en ny rapport som omhandler tilknytningsformer i norsk arbeidsliv.

Hvor utbredt er midlertidige ansettelser, selvstendige næringsdrivende og utleie av arbeidskraft i norsk arbeidsliv? Det er tema for denne rapporten. Formålet er å utarbeide en nullpunktsanalyse for å følge utviklingen i årene framover.

Rapporten, som er forfattet av Fafo-forsker Kristine Nergaard, er første rapportering fra et prosjekt om tilknytningsformer i arbeidslivet. Prosjektet er finansiert av Arbeids-og sosialdepartementet og skal løpe fram til 2018.

Bemanningsbransjen har høy andel arbeidstakere fra Norden og Øst-Europa

I kapittel 4 Arbeidsutleie diskuteres utleie av arbeidskraft fra bemanningsselskaper og bemanningsbransjens omfang og utvikling. Forskeren har benyttet i hovedsak to datakilder, SSBs registerbaserte sysselsettingsstatistikk og opplysninger om fakturerte timer fra bemanningsbedriftene i NHO Service.

Begge datakilder viser at bemanningsbransjen hadde sterk vekst i perioden 2005 til 2008, fulgt av en markant nedgang i sysselsetting i 2009. Omsetning og sysselsetting har gradvis tatt seg opp igjen fram til og med 2014. Andre funn er:

  • Bemanningsbransjen har høyt innslag av arbeidstakere med innvandringsbakgrunn. Arbeidstakere fra de nordiske landene og fra EU10 (nye EU-land fra Øst-Europa) dominerer.
  • De senere årene har sysselsettingsveksten først og fremst kommet gjennom flere arbeidstakere fra Øst-Europa. Dette gjelder både bosatte og arbeidstakere på korttidsopphold i Norge.
  • Tallene fra NHO Service viser at de senere års vekst innen arbeidsutleie i hovedsak er kommet innen bygg og anlegg.

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?