Fra pensjonert banksjef til lærervikar

Publisert

Vår medlemsbedrift Pedagogisk Vikarsentral (PVS) har mange dyktige vikarer i alle aldre. En av dem er Tom Roar Nilsen – en 70-åring med en over gjennomsnittet interessant bakgrunn.

Tom Roar Nilsen jobber som lærervikar vår medlemsbedrift Pedagogisk Vikarsentral (PVS). Foto: Pedagogisk Vikarsentral

Tom Roar Nilsen er 70 år. Han har vært IT-sjef, banksjef, administrerende direktør og divisjonsdirektør. Nå er han pensjonist og lærervikar.

Av alle jobbene han har hatt gjennom et langt og aktivt arbeidsliv, mener Tom Roar at lærervikar er den mest givende. Foto: Pedagogisk Vikarsentral

Den norske befolkningen blir stadig eldre, og vi må stå lenger i jobb om velferdsstaten vår skal bestå. Kan en fleksibel pensjonisttilværelse være en del av løsningen?

Vår medlemsbedrift Pedagogisk Vikarsentral (PVS) har mange dyktige vikarer i alle aldre. En av dem er Tom Roar – en 70-åring med en over gjennomsnittet interessant bakgrunn.

IT og økonomi har gått som en rød tråd gjennom karrieren hans, men han har også med seg en pedagogisk utdanning. Det er den som nå har gitt ham muligheten til å kombinere pensjonisttilværelsen med jobben som lærervikar.

– Av alle de spennende stillingene jeg har hatt, er jobben som lærervikar den mest givende.

Prestasjonsangst

Tom Roar har vært IT-sjef, banksjef, administrerende direktør, divisjonsdirektør og han har vært innom flere andre stillinger gjennom 20 år hos DnB.

I tre år jobbet han også i Genève og Brussel med EØS-avtalen, hvor forgjengeren hans hadde vært finansminister i Portugal og arbeidshverdagen inkluderte Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre.

– Da kjente jeg på prestasjonsangsten, minnes Tom Roar.

I tillegg til flere lederstillinger, har han også vært grunder og startet Bergen Røntgeninstitutt som senere ble overtatt av Sentrum Røntgen i Oslo.

I lys av den travle arbeidsbakgrunnen hans, er det kanskje ikke overraskende at Tom Roar ikke var typen til å bli heltidspensjonist helt enda.

Omreisende vikar

I skrivende stund har Tom Roar vært vikar på hele 53 ulike skoler i byen mellom de syv fjell. Når PVS sin utsendte møter ham, er han på Haukås Skole, hvor han ikke har vært siden før sommerferien.

Det er en regnfull august-dag, og Tom Roar er smilende som alltid. På skoleplassen kommer det mange barn løpende mot ham. Joe Biden roper de. Det er kallenavnet hans på Haukås.

Barna gir ham en klem og sier at de har savnet ham. Tom Roar spør om de har hatt en fin sommer. Selv har han akkurat kjøpt en Rolls Royce Phantom og har planer om å ta noen sjåføroppdrag i tillegg til jobben i PVS. Mange av barna spør om de kan få se og ta bilder av den nye bilen. Tom Roar lover å komme tilbake – da skal alle få se og ta bilde.

Økt livsglede

På spørsmål om hvorfor han begynte å jobbe i PVS, kommer svaret kontant:

– Fordi jeg kjenner at jeg lever! Å ha en jobb å gå til, å bety noe i samfunnsmaskineriet og føle at det er behov for meg. I tillegg er det jo ikke å legge skjul på at jeg liker å tjene penger. Lønnen fra PVS bidrar til at man kan gjøre litt ekstra ut av pensjonisttilværelsen når man ikke jobber. Men for min del er ikke pengene hovedmotivasjonen. Jeg hadde klart meg med pensjonen min, dersom jeg ikke hadde trivdes i jobben.

Han tror også at en jobb som hans kan bidra til at flere lærere blir i yrket lenger.

– Jeg har lest at antall seniorlærere, de som jobber etter fylte 55 år, er kraftig redusert. Jeg skjønner godt hvorfor, når jeg ser hvordan oppgavene som ikke er direkte undervisningsrelaterte, spiser opp lærernes overskudd, utdyper han.

– Som vikar slipper du klassekontakt-ansvaret, og alt det administrative en fast stilling i skolen innebærer. Samtidig bidrar du til læring og medmenneskelighet gjennom undervisning, å være rollemodell og formidle fra egen livserfaring.

Rørende historier

Tom Roar har jobbet hos PVS i ni år. Matematikk er det faget han liker best å undervise i: her får han den ultimate læreropplevelsen, når en elev plutselig forstår det han lærer bort.

Det har også blitt en del rørende historier gjennom årene. Han har i perioder hatt lengre opphold på skoler, blant annet på en skole for barn med spesielle behov eller utfordringer. Her knyttet han bånd med flere elever.

En annen særlig minnerik opplevelse, var da en gruppe eldre elever skulle på ulike jobbintervjuer. Da brukte Tom Roar sin egen erfaring som hodejeger til å kjøre realistiske treningsintervjuer. Dette gjorde han på sin egen fritid, og med konkrete jobbtilbud som ble tilskrevet treningen kandidatene på denne måten fikk. 

– Jeg er ikke i tvil om at grunnen til at jeg er i så god fysisk og mental form, er på grunn av denne jobben. Jeg mener man får i pose og sekk med en fleksibel arbeidsgiver som PVS. Jeg kan sjekke værmeldingen – er det meldt strålende vær? Da tar jeg fri og nyter dagen. Har jeg ingen planer, tar jeg oppdrag på skoler via PVS, avslutter Tom Roar.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?