Bemanningsbransjen sliter fortsatt

Mann

Direktør for bemanning og rekruttering i NHO Service og Handel, Even Hagelien, håper diskusjonen om innleie i helse legges til side. Også her er det nå nedgang. Foto: Moment Studio

De fleste bemanningsbedrifter er fortsatt i en krevende situasjon etter at det i 2023 ble innført betydelige begrensninger i innleie. Dette viser statistikken for 2. kvartal som NHO Service og Handel la frem denne uken.

Se Bemanningsbarometeret for 2. kvartal 2024 her.

I første kvartal sank arbeidstimene i bemanningsbransjen med 14 prosent sammenlignet med året før. Samtidig gikk omsetningen ned med syv prosent. Det er nedgang på alle yrkesområder unntatt ett.

Aller verst går det innen kundesenter og handel hvor nesten halve markedet nå er borte. Også innen økonomi og regnskap faller aktiviteten med mer enn 40 prosent.

- Mange regnskapsbyråer og mindre bedrifter mangler tariffavtaler, og må dermed ansette midlertidig i stedet for å leie inn personell fra bemanningsbransjen basert på avtale med tillitsvalgte, forteller bransjedirektør for bemanning og rekruttering i NHO Service og Handel, Even Hagelien.

Nedgang også i helse

Bygg fortsetter også nedgangen, og i 2. kvartal ble det omsatt 40 prosent færre arbeidstimer enn i 2023.

-  I de siste månedene har det vært mange som har snakket om høy vekst innen helsebemanning og tatt til orde for begrensninger også der. Dette diskusjonen kan vi nå legge død, ettersom aktiviteten også innen helse har falt i hele første halvår, utdyper Hagelien.

Aktiviteten i 2. kvartal var mer enn 10 prosent lavere enn året før.

Vekst i industri og produksjon

Samtidig vokser innleie til industri og produksjon med mer enn 17 prosent i solgte timer og nesten 27 prosent i omsetning. Dette viser både vekst i aktivitet og prisstigning. Lav kroneverdi har her en positiv betydning for markedet.

- Innen dette yrkesområdet er det høy tariffdekning og nesten all innleie baseres på lokale avtaler om innleie som er inngått med tillitsvalgte, sier Hagelien. Industri og produksjon er i første halvår det største segmentet innen bemanningsbransjen.

Laveste siden 2006

Ser vi på aktiviteten per fylke er det nedgang i nesten hele landet.  Unntakene er Telemark, Møre og Romsdal og Finnmark. Størst nedgang er det i Innlandet (-25 prosent) og Rogaland (-24 prosent).

I 2. kvartal sto medlemmene i bransjeforeningen for 1 prosent av arbeidstimene i Norge, noe som er blant de laveste nivåer vi har sett siden 2006. Bransjeforeningen representerer ca. 80 prosent av den tradisjonelle bemanningsbransjen, og Fafo anslo for noen år siden at totalprosenten av årsverk ytt via bemanningsbransjen var på mellom 1,7- og 1,9 prosent. Basert på bransjestatistikken legges det til grunn at prosentandelen av årsverk ytt av bransjen har falt med ca. 25 prosent siden da.

Mann
mann
  • Knut Erik Rekdal
  • Analyseansvarlig

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?