Godt år med bismak

2022 ble et bra år for bemanningsbransjen. Årsstatistikken som NHO Service og Handel presenterer i dag viser at markedet da var tilbake på 2019-nivået. - På tross av stor etterspørsel etter bransjens tjenester har mye vært preget av usikkerhet rundt innstrammingene i innleie, som ble besluttet i løpet av året, sier bransjedirektør Even Hagelien.

Se rapporten (pdf).

I de fleste bransjer har aktiviteten gått opp siden 2021, men på noen felt ser vi vekst i forhold til 2021. Men vi er fortsatt ikke tilbake på nivåene fra før pandemien. Dette gjelder blant annet bygg og anlegg, som fortsatt ligger mer enn 20% lavere enn i 2019.

I 2022 hadde bemanningsbransjen i NHO Service og Handel en total omsetning for hele sitt produktspekter som var 19% høyere enn i 2021. For utleie av personell var oppgangen på 9,5%. En betydelig del av den økte omsetningen kan knyttes til økt prisstigning.

Prosentandelen av årsverk i Norge som ytes gjennom bemanningsbransjen har holdt seg ganske jevnt mellom 1% og 2%. Dette viser at det er en samvariasjon mellom antall årsverk som ytes totalt i Norge og størrelsen på bemanningsbransjen. Bransjen vokser altså ikke på bekostning av andre ansettelsesformer, men holder seg på et stabilt nivå.

Årsstatistikken viser at i overkant av 78.000 jobbet gjennom bemanningsbransjen i kortere eller lengre tid i 2022. De utførte mer enn 29.000 årsverk. Gjennomsnittlig går det dermed 2,7 arbeidstakere per årsverk. Dette er det laveste tallet vi har sett siden vi begynte å måle dette i 1991 og synliggjør at lovgivningen fra 2019 har ført til lengre oppdrag i bransjen og færre korttidsengasjementer.

59% av de ansatte i bransjen var menn og 61% var yngre enn 35 år. 8% var over 54 år. Blant de ansatte i norske bemanningsbedrifter hadde 66% norsk statsborgerskap. 31% kom fra EU/EØS området.

Se rapporten her (pdf)

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?