Få grove brudd på innleie-regler

Foto: Arbeidstilsynet

Få grove brudd på regelverket. Det er resultatet etter nær 1 000 tilsyn med bemanningsforetak og virksomheter som leier inn arbeidskraft, melder Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har sendt ut en pressemelding på NTB. Her er hovedpunkter i denne:

  • Arbeidstilsynet gjennomførte i 2022 rundt 1000 tilsyn i bemanningsbransjen, og rapporterer om «få grove brudd», etter å ha undersøkt om det foregår ulovlig innleie og grov forskjellsbehandling.
  • Arbeidstilsynets arbeid viser at det i liten grad finner 0-timerskontrakter eller stillingsprosenter som ikke er reelle. Endringene som er innført fra 2019 har sånn sett blitt fulgt opp av bransjen.
  • Arbeidstilsynet fremhever: «Vi har kommet over få tilfeller hvor innleid arbeidskraft ikke reelt sett likebehandles med innleievirksomhetens fast ansatte. Vi har faktisk sett flere eksempler på at arbeidstagerne som er utleid har bedre vilkår enn de ville hatt som fast ansatte hos virksomheten.»
  • Det er vanskelig å få tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Dette er viktigste begrunnelse for at innleie er valgt fremfor fast ansettelse.
Positiv utvikling

–Det har skjedd en positiv utvikling i denne bransjen de senere årene. Dette skyldes flere ting. Blant annet ble det i januar 2019 innført krav om at alle arbeidskontrakter skal inneholde stillingsbrøk med spesifisert arbeidstid. Dette har ført til en forbedring. Kravet ble innført for å sette en stopper for de såkalte «0-timers-kontraktene». Dette er kontrakter som ikke gir arbeidstakeren forutsigbarhet knyttet til hvor mye jobb man kan regne med å få og heller ikke forutsigbarhet knyttet til lønn. I våre tilsyn har vi i liten grad kommet over «0-timers-kontrakter» og kontrakter med stillingsbrøker som ikke er reelle, heter det i meldingen.

Se mer her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?