Usikkerhet tross positiv utvikling i bemanningsbransjen

Evenm Hagelien. Foto: NHO SH

Arbeidskraftsmangel og regjeringens forslag om dramatiske begrensninger i innleie skaper betydelig usikkerhet i bemanningsbransjen. Det kaster skygger over aktiviteten i bransjen som nå er tilbake på nivået før koronakrisen, viser ferske tall fra NHO Service og Handel.

Se rapporten (pdf).

I 2. kvartal økte arbeidstimene i bemanningsbransjen med 8% i forhold til året før. Samtidig økte omsetningen med nesten 13%. På alle områder unntatt bygg er man tilbake på før-korona nivå.

Aktiviteten i bransjen og i arbeidslivet forøvrig, hemmes av mangel på arbeidskraft og innen noen yrkesområder har konkurransen om arbeidstakerne samt presset på lønningene blitt stort. Det legges inn et stort arbeid fra bemanningsbransjen for å finne folk som kan avhjelpe arbeidskraftsmangelen.

Truende for bransjen

Regjeringen foreslår å forby innleie til bygg i Oslo, Viken og Vestfold. Dette vil kunne få store konsekvenser for bemanningsbedrifter i bygg-segmentet. 60% av dagens aktivitet innen utleie av personell til bygg er i forbudsområdet. Videre foreslås det sterke begrensninger i den generelle adgangen til å leie inn for å dekke midlertidig arbeidskraftsbehov. Bedrifter uten tariffavtale med de store landsomfattende forbundene vil miste muligheten til å dekke inn sesong, produksjonstopper og prosjekt via bransjen. Dette vil føre til nedbemanninger og omstilling av bransjen.

I 2. kvartal sto medlemmene i bransjeforeningen for 1,34% av arbeidstimene i Norge. Ettersom bransjen dekker 80% av den tradisjonelle bemanningsbransjen, og også en del av aktiviteten innen f.eks. oljeservice og konsulenttjenester må klassifiseres som bemanning, har Fafo anslått bransjens prosent av arbeidstimene å ligge på mellom 1,7- og 1,9%. Se Fafo-rapport om dette som ble presentert i oktober 2021.

På alle yrkesområder unntatt kundesentertjenester, tekniske tjenester og skole og oppvekst, er nå utviklingen bedre enn i 2021. Aller størst vekst er det innen hospitality som vokser med nesten 50% etter noen veldig vanskelige år. Det er også solid utvikling innen helse, bygg og IT. Men det er viktig å huske at aktiviteten i 2. kvartal 2021 fortsatt var lav og at veksten først og fremst må ses som en stabilisering tilbake til nivået i 2019.

Se rapporten (pdf)

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?