Tilbake til normalen, men frykt for fremtiden

Even Hagelien er direktør for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel.

NHO Service og Handel offentliggjør i dag ferske tall som viser hvordan pandemien traff bemanningsbransjen. Mens hotell og restaurant stoppet helt opp, var det økt behov innen helse og skole. I 4. kvartal er bransjen i stor grad tilbake på før-korona nivå. Omsatte timer i 4. kvartal lå 3,8% over nivået i 4. kvartal 2019.

#205

Se rapport (pdf).

- I 4. kvartal økte arbeidstimene i bemanningsbransjen med 17% i forhold til året før. Samtidig økte omsetningen med 20%. Dette betyr at man nå er tilbake på før-korona nivå, sier Even Hagelien, direktør for bemannings- og rekrutteringsbransjen.

Bygg ligger 17% under 2019

Samtidig ser vi at strukturen i bransjen er noe endret og at innleie til bygg fortsatt ligger 17% under nivået i 2019, fortsetter han. På den andre siden ser vi at utleie til helse og omsorg har hatt en meget positiv utvikling. Utleie til helse og omsorg var i 4. kvartal det nest største yrkesområdet målt etter omsetning. I 4. kvartal har innleid personell fra bransjen bidratt med intensivsykepleiere til landets sykehus og med erfarne sykepleiere til sykehjem som ikke har klart å dekke opp behov med sine faste ansatte som følge av høyt sykefravær. Bransjen har også bidratt til økt kapasitet innen koronatesting og vaksinering, forteller Hagelien.

I 4. kvartal sto medlemmene i bransjeforeningen for 1,38% av arbeidstimene i Norge. Ettersom bransjen dekker 80% av den tradisjonelle bemanningsbransjen og også en del av aktiviteten innen f.eks. oljeservice må klassifiseres som bemanning har Fafo anslått bransjens prosent av arbeidstimene å ligge på mellom 1,7- og 1,9%.

Bedre enn i 2020

På alle yrkesområderer nå utviklingen bedre enn i 2020. Aller best går det innen handel, HORECA, industri og produksjon og tekniske tjenester som alle hadde vekst på mer enn 30% siden året før.

Innen bygg er aktiviteten fortsatt betydelig lavere enn før pandemien og 4000 arbeidsplasser har forsvunnet siden 2019. Området er fortsatt det største i bemanningsbransjen, men står nå bare for 25% av arbeidstimene.

- Det er nå betydelig mangel på kvalifisert arbeidskraft i Norge. Bemanningsbransjen står på for å holde hjulene i gang i arbeidslivet. Samtidig sendte regjeringen i januar på høring forslag om å sterkt begrense adgangen til å leie inn personell fra bemanningsbransjen. Om dette blir vedtatt frykter bransjen at dens evne til å koble mennesker som trenger jobb med jobber som trenger mennesker blir betydelig svekket i tiden som kommer, sier Even Hagelien.

Mer her; Bemanningsbarometeret 4. kvartal 2021 (pdf)

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?