Sykepleiere i frontlinjen

Publisert

Reyes, Homeira, Preeti og Magdalena har bidratt til at Bærum har en av de høyeste vaksineandelene i landet. De jobbet ved vaksinesentret på Rud i Bærum som ble lagt ned i oktober.

Vårt medlem Randstad Care har stått på under pandemien og sørget for sykepleiere som har bistått med vaksinering.

Et eksempel er Reyes, Homeira, Preeti og Magdalena som har bidratt til at Bærum har en av de høyeste vaksineandelene i landet. De jobbet ved vaksinesentret på Rud i Bærum som ble avviklet i oktober. Tjenesten er flyttet og slått sammen med et senter på Fornebu.

- Hvordan var jobben?

– Det har vært spennende og samtidig veldig spesielt. Alle kom sammen for første gang. Det ble raskt et veldig god miljø. Folk var positive til å få vaksine. Mange gikk og ventet lenge på vaksinen. Da det endelig ble deres tur, var det en del som følte det som å vinne i lotto, forteller Preeti.

Mange var usikre og noen var redde

– Noen sa at de var redde når de kom til vaksinestasjonen. Man kunne se på folk hvem som var utrygge og som trengte støtte. Også de pensjonerte politifolkene, som var her som sikkerhetsvakter, var flinke til å se hvem som trengte ekstra oppfølging. Da kunne vi ta folk med inn på et eget rom, gi dem ekstra oppmerksomhet og berolige. Deretter fikk de vaksinen og kunne gå ut med en god opplevelse.

Vaksinesenteret var organisert med rad på rad av vaksinekorridorer. Hver korridor hadde sin farge. Fargen sa noe om hvilken vaksinetype som ble gitt i den korridoren. På midten var det, en helt rett, en grå korridor, eller grårommet for de som trengte å beroliges, eller fikk ulike problemer. Enkelte besvimte.

–Fikk vi en besvimelse, visste vi at vi burde være oppmerksomme, for da kom det gjerne flere som regarete på samme måte. Det var flest menn som gikk i bakken, forteller de.

– Det kom en stor og kraftig fyr med armene fulle av tatoveringer. Det første han sa var at han var livredd for sprøyter, smiler Reyes.

Kjørte rundt med buss

Bærum kommune gjorde en ekstra innsats for å fange opp flest mulig. En buss og noen biler kjørte rundt til skoler, moskeen og fengselet. Eldre som slet med å komme seg ut kunne også få vaksinebesøk hjemme. Da fikk man vaksinert en del “ekstra”. Og ikke minst kunne man møte folk som ikke ønsket å vaksinere seg med saklig informasjon og kunnskap.

Randstad Care-gjengen har jobbet i “opptrekk”, der vaksinesprøytene ble gjort klare, med selve vaksineringen og i “grått rom”, der de som fikk problemer ble hjulpet.

Var mange opptatt av hvilken vaksine de fikk?

– Alle var opptatt av det.

De forteller at hvilken type vaksine folk ønsket seg, hang sammen med hva media skrev om de ulike typene. Først fikk Astra Zeneca dårlig rykte. Da var folk selvsagt veldig opptatt av ikke å få den.

- Vi kunne forsikre om at den var stoppet for lengst. Senere kom det avisoppslag der Pfizer ble fremhevet, og alle ville ha den. Så ble det sagt at Moderna ga litt bedre beskyttelse enn Pfizer. Da steg etterspørselen etter Moderna. Sånn har det gått i bølger, forteller de.

I begynnelsen var det enekelete som gikk hjem uten vaksine, fordi de ikke fikk den typen de ønsket. – På slutten har det faktisk vært sånn at hvis folk ikke har villet ha den vaksinen de var satt opp på, har de fått den de selv har ønsket, forklarer de.

Krevende

Det som har vært vanskelig for de ansatte på vaksinesentere har vært å hele tiden holde seg oppdatert på hvilke regler som gjaldt. Hver dag var det morgenmøte, der ledelsen på senteret informerte så godt de kunne om status på regelverket.

– Ledelsen her var god. De har alltid vært tilgjengelige for spørsmål. Vi ble veldig godt ivaretatt.

Mange rare spørsmål har det vært underveis. Folk leser på internett og tror det de leser. En spurte om han kunne dusje, for det hadde han lest at man ikke skulle gjøre etter å ha fått vaksinen. Men det rareste spørsmålet var nok han som var overbevist om at det var en chip han fikk inn i armen da han ble vaksinert. Det hadde han nemlig lest på internett at skjedde under vaksineringen, forteller Preeti smilende.

-Vi kom hit på samme tid og er blitt godt sveiset sammen. Som helsearbeider er dette litt sånn “once in a lifetime”-opplevelse. Det er en helsefaglig stor utfordring med en pandemi, alle tar et krafttak og vi jobber hver dag sammen for å løse oppgavene. Og så, plutselig er det over og vi skal ikke jobbe sammen mer, sier de. Ingen av dem vet i skrivende stund om de flyttet over til vaksinesenteret på Fornebu.

Denne er artikkelen fra Randstad er skrevet før ny nasjonal tiltak mot korona ble satt inn i uke 49 - 2021.

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?