Kløver Bygg er avhengig av å leie arbeidskraft. Den muligheten kan bli begrenset med ny regjering

Terje Nag forteller at oppdragsmengden til Kløver Bygg svinger mye. Når det er mye å gjøre er firmaet helt avhengig av innleid arbeidskraft.

Bedriftenes muligheter til midlertidige ansettelser og innleie av arbeidskraft blir trolig strammet inn av den nye regjeringen. For det lokale byggefirmaet Kløver Bygg vil en slik endring få negative konsekvenser, skriver avisa Strandbuen.

Tekst og foto:  Gaute Henriksen, avisa Strandbuen

Den nye Ap- og Sp-regjeringen har varslet at muligheten til midlertidige ansettelser skal strammes kraftig inn og at det skal settes i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle. I byggebransjen er det ikke uvanlig med innleie av arbeidskraft, og i Strand er Kløver Bygg AS en bedrift som vil få merke det godt om det blir store begrensninger i innleie av arbeidskraft.

Det er ikke lenge siden dette byggefirmaet fikk nytt navn og lokalt eierskap, etter at det tidligere har vært både helt og delvis av stavangerselskapet Faber Bygg. Kløver Bygg har i dag fem ansatte.

Terje Nag, som er medeier og daglig leder, forteller at oppdragsmengden til Kløver Bygg svinger mye. Når det er mye å gjøre er firmaet helt avhengig av innleid arbeidskraft.

Kløver Bygg har hatt flere skolebygg som oppdrag, men bygger ellers boliger og tar på seg små byggeoppdrag.

- Vi er et firma som tar både små og store jobber. Når vi får store oppdrag, må vi leie inn folk. Samtidig passer vi på å bruke seriøse bemanningsselskap, opplyser Nag. Flesteparten av dem som blir leid inn, kommer fra utlandet.

- Har dere som alternativ til innleie vurdert å tilby faste stillinger?

- Ja, vi skulle gjerne ansatt to tømmermenn fast. Men det er ikke lett å få tak i folk slik arbeidsmarkedet er nå. De siste årene har det blitt utdannet for få tømmermenn, og det har derfor heller ikke vært lett å rekruttere lærlinger. Vi har egentlig ikke hatt noe annet valg enn å leie inn folk når det har vært mye å gjøre, svarer Terje Nag.

Strand-bedriften Kløver Bygg, som snart flytter fra Tungland til nye lokaler i Nordmarka ved Tau, skal snart i gang med å bygge en ny barnehage i Stavanger. Til det oppdraget har Nag booket inn 10 innleide tømmermenn.

- Store konsekvenser
#205

Tone Grindland, som er regiondirektør NHO Rogaland, viser til at store begrensninger i innleie vil få store konsekvenser for arbeidslivet. Foto: Moment.

Tone Grindland, regiondirektør for NHO Rogaland, viser til at store begrensninger i innleie vil få store konsekvenser for arbeidslivet i Norge - både innenfor byggebransjen, men også for barnehager, hoteller og restauranter. Også i industrien og landbruket brukes det mye innleid arbeidskraft.

NHO mener at faste ansettelser skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, og at bedrifter ikke skal basere sin produksjon på innleie.

- Likevel har bedrifter et klart behov for midlertidig arbeidskraft, og NHO mener at innleie er et viktig virkemiddel for å sikre en slik tilgang. Innleie bør benyttes til å dekke opp for produksjonsendringer som krever ekstra arbeidskraft, påpeker Tone Grindland.

NHO mener dessuten at bemanningsforetakene må sørge for at utleide arbeidstakere sikres like gode vilkår som faste ansatte.

Ulike virkemidler

Ifølge NHO sysselsetter bemanningsbransjen 80.000 personer årlig. Tall skal vise at 40 prosent av disse går videre til andre stillinger når ansettelsen er over.

Den nye arbeidsministeren, Hadia Tajik (Ap), ønsker at det skal bli slutt på at bedrifter leier inn midlertidige ansatte fra for eksempel bemanningsbyråer framfor å ansette flere faste selv.

- For å få til dette, kan vi bruke flere ulike virkemidler. Det går an å bruke forskrift eller lovendringer, men det er viktig for oss å gjøre dette på en grundig og skikkelig måte. Derfor sier vi at det skal gjøres et lovarbeid i forkant, uttalte hun nylig til NRK.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?