Grov feilinformasjon om vikarer

even

Even Hagelien.

Even Hagelien, bransjedirektør NHO Service og Handel, retter opp grove feil om bemanningsbransjen i Gudbrandsdølen Dagningen.

Innlegget er som følger:

Mads Furu (Ap) hevder i Gudbrandsdølen Dagningen (28.05) at Lillehammer kommune kan få 50 prosent mer helse- og omsorgstjenester for pengene om man bruker egne ansatte istedenfor å leie inn vikarer. I beste fall baserer denne påstanden seg på en misforståelse. I verste fall er det grov feilinformasjon Furu bedriver. Har han glemt at også kommuner har andre kostnader enn lønn for sine ansatte?

Et riktig bilde får man ved å se på følgende: Ansetter kommunen selv i stedet for å leie inn skal det betales feriepenger, arbeidsgiveravgift, kostnader ved sykefravær, forsikring og pensjon. I en situasjon hvor det er vanskelig å finne kvalifisert personell i nærområdet, må det ofte også dekkes bolig og reiseutgifter. Timekostnaden for kommunen ved innleie fra bemanningsbedriftene dekker dette.

Våre regnestykker viser at kostnaden for kommunen ved å leie inn i stedet for å ansette selv er ca. 7 prosent om kommunen dekker bolig. Om bemanningsbedriften dekker bolig, er kostnaden naturligvis noe høyere da timeprisen må dekke leieutgifter, men da slipper jo kommunen denne kostnaden. I disse tallene er det ikke tatt høyde for at kommunen uten innleie vil ha mer overtidsarbeid eller for administrasjon. Resultatet er dermed at det er helt marginale forskjeller i kostnaden for kommunen om den ansetter selv eller leier inn. Dette understøttes av uttalelser som Sykehjemsetaten i Oslo ga til tidsskriftet Sykepleien for ett år siden; «Forskjellen i kostnader ved innleie kontra en fast ansatt er helt marginale».

Dette viser at utspillet fra Mads Furu er gitt på feil grunnlag og at innleie i liten grad er fordyrende for kommunen, så sant man benytter seg av den inngåtte rammeavtalen.

Til slutt vil jeg understreke at innleie er ment å være et supplement til grunnbemanningen i kommunen. Det forutsettes at en kommune har en forsvarlig grunnbemanning av sine helsetjenester. Om man da i perioder trenger mer personell er innleie fra bemanningsbransjen med på å sikre at helsetjenesten i kommunen er forsvarlig. Dette er et gode for kommunens innbyggere.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?