Bemanningsbransjen - vekst med bismak

Årsstatistikk

Bransjen omsatt 2,4% flere timer i 2018 sammenliknet med året før.

Politisk ble 2018 et svært krevende år for bemanningsbransjen. Lovendringer vedtatt i juni førte til at man fra årsskiftet måtte endre kontraktpraksis som man hadde fulgt i nesten 20 år. Markedsmessig var derimot 2018 ganske bra. Dette viser årsstatistikken som NHO Service og Handel offentliggjør i dag.

Bransjen omsatt 2,4% flere timer i 2018 sammenliknet med året før.
Årsstatistikken for bemanningsbransjen viser at mer enn 84.000 personer fikk jobb gjennom bemanningsbransjen i 2018. De utførte ca. 28.500 årsverk, noe som viser at gjennomsnittlig tid man arbeidet i bransjen var ca. 4 måneder. 60% av de ansatte i bransjen var menn og 60 % var yngre enn 35 år samtidig som 6% var mer enn 54 år.

Politisk press

-Når man gleder seg over vekst for andre år på rad, er det med en kraftig bismak, sier Even Hagelien, direktør for bemanningsbransjen i NHO SH.

Etter kontinuerlig politisk press mot bemanningsbransjen siden valgkampen i 2017 ble grunnleggende endringer av rammene for å drive bemanningsvirksomhet i Norge vedtatt sommeren 2018. Dette førte blant annet til utfasing av bemanningskontrakten som man hadde benyttet siden 2000.

-Når endringene nå har trått i kraft forventes det at dette vil dempe markedsutviklingen i 2019. Først og fremst fordi nye rammevilkår vil føre til høyere priser på bransjens tjenester, men også fordi rammene for å leie inn fra bransjen har blitt noe innskrenket, sier Hagelien.

Vinnere og tapere

I 2018 hadde medlemmene i Bemanningsbransjen i NHO Service en omsetning som var 16,6% høyere enn i 2016. For utleie av personell var oppgangen 8% siden året før. Bransjen leverte 2,4% flere arbeidstimer enn året før. Det er store variasjoner fra fylke til fylke. Mens det var 11,5% vekst i Rogaland sank markedet i Aust-Agder med 23,7%.

Dekker en prosent av norsk arbeidsliv

Prosentandelen av årsverk i Norge som ytes gjennom bemanningsbransjen holdt seg ganske jevnt rundt 1 %. Dette viser at det er en samvariasjon mellom antall årsverk som ytes totalt i Norge og størrelsen på bemanningsbransjen. Bransjen vokser altså ikke på bekostning av andre ansettelsesformer men holder seg på et stabilt nivå.

Bygg og anlegg er størst

I 2018 var det største yrkesområdet for bransjen bygg og anlegg som sto for 35 % av bransjens arbeidstimer. Andre store områder er lager/logistikk og industri/produksjon. På 6 av 13 yrkesområder var det nedgang i solgte timer fra 2017 til 2018. Det er verdt å merke seg kraftig nedgang i yrkesområdet Helse og omsorg. Samtidig er utviklingen positiv innen HORECA, tekniske tjenester og oppvekst/utdanning.

Pdf-versjon av rapporten

 
Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?