- Representanter for det organiserte arbeidslivet kan ikke være skyteskiva

#205

Det ble en opphetet debatt på Arendalsuka den norske modellen skulle diskuteres på Fagforbundet og Norsk Arbeidsmannslags arrangement.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, deltok onsdag i paneldebatten "Krisemøte – den norske modellen på kanten av stupet?" sammen med Anniken Hauglie (H), Raymond Johansen (Ap), Per Olaf Lundteigen (Sp) og Audun Herning (SV).

- Det er helt riktig at vi trenger å gjøre mer for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Vi vil få bukt med svart arbeid i hjemmet, noe som er en tyv av felles midler og som finansierer kriminell virksomhet. Jeg er veldig glad for at både Norsk Arbeidsmandsforbund og regjeringen var enige med oss om at godkjenningsordningen nå også skal gjelde for det private markedet. Det er viktig fordi tjenestene i hjemmet kommer til å øke i tiden fremover. Da er vi nødt til å ta et ansvar i møte med det. Vi tror ikke at det er nok med en slik godkjenningsordning, men det er et viktig tiltak, innledet Kaltenborn debatten med.

Må opprettholde tillit

Videre la hun vekt på at tilsynene som bedrives må være målrettet.

- Vi kan ikke få tilbakemeldinger om at store aktører hos oss, som har alt i roden, får 14 tilsyn i løpet av to år, mens vi vet at det er mange kriminelle som ikke får noe tilsyn, sier Kaltenborn.

Det ble en opphetet debatt mellom Kaltenborn og Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, og Kaltenborn var da klar og tydelig på at hun ikke aksepterer svertingen av bemanningsbransjen.

- Ordbruken syns jeg ikke noe om. På alle arrangementene jeg har deltatt på under Arendalsuka, så har alle lagt vekt på hvor viktig det er å opprettholde tillit blant partene i arbeidslivet, sier hun.

- Nå må man ha en viss stillingsprosent for å være ansatt i et bemanningsbyrå, og det kommer til å få betydning. De kan ikke lenger være like åpen for hvem de tar inn fordi bransjen nå er nødt til å vite at de har oppdrag til alle som kommer inn. Det er en stor endring og som kommer til å innskrenke bemmaningsbransjens rolle som vei inn i arbeidslivet, legger hun til.

Må spille på lag

Hun fikk støtte fra arbeids- og sosialminister, Anniken Hauglie.

-  Jeg håper ikke at vi kommer dit at det er representanter fra det organiserte arbeidslivet som skal være skyteskiva. Det vi trenger er seriøse aktører på begge sider som tar ansvar, og da må vi spille på lag. Det er Kaltenborns medlemmer som er de første som vil tape dersom de useriøse vinner, sier Hauglie.

- Kaltenborn har helt rett når det kommer til arbeidsplikt mellom oppdrag. Det blir mer krevende for blant annet studenter som mister denne friheten. De aller, aller fleste i Norge i dag har fast ansettelse, og innleiebruken er stabil og har vært det over tid. I all hovedsak er arbeidslivet vårt veldig godt, sier statsråden.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?