-Fast arbeid er fortsatt normen

Adm dir i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn og Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt hvert sitt innlegg om utviklingen i arbeidslivet på et møte om bemanningsbransjen i regi av Fellesforbundet under Arendalsuka

Adm dir i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn og Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt hvert sitt innlegg om utviklingen i arbeidslivet på et møte om bemanningsbransjen i regi av Fellesforbundet under Arendalsuka (Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø).

- Vi er ikke på vei inn i et løsarbeidersamfunn. Faste jobber er fortsatt normen i norsk arbeidsliv, og slik skal det være, sa Anne-Cecilie Kaltenborn på Fellesforbundets møte om bemanningsbransjen i Arendal i dag.

 - Vi er ikke på vei inn i et løsarbeidersamfunn. Men vi er i en situasjon hvor vi ser en individualisering av arbeidslivet. Det er viktig å være obs på denne trenden, men vi er ikke i en krisesituasjon. Faste jobber er normen i norsk arbeidsliv. 9 av 10 er fast ansatte.

Direktør i NHO Service, Anne-Cecilie Kaltenborn er kritisk til begrepet ”løsarbeider”.

 -  Jeg synes ikke dette er et godt ord og det reflekterer ikke det samfunnet og den lovgivningen som vi har i dag. Gullurenes tid er forbi. Bedrifter har kortere levetid enn tidligere, tilknytningen til arbeidslivet er i endring. Folk har flere jobber i løpet av yrkeslivet og stadig flere velger å være sin egen arbeidsgiver. ”Løsarbeidersamfunnet” er en foreldet og feilaktig karakteristikk som ikke passer for dagens arbeidsliv.

 -  Det er likevel bra at Fellesforbundet reiser spørsmålet om hvordan vi skal ivareta trepartssamarbeidet i det nye arbeidslivet, for å sikre at ingen faller utenfor.

 - Bemanningsbransjen ligger stabilt på 1 prosent
Jørn Eggum i Fellesforbundet tok i sitt innlegg opp sin bekymring for at faste jobber erstattes av innleide:

 - Faste ansettelser har blitt mer og mer satt under press, utviklingen går i feil retning. Det ønsker Fellesforbundet å gjøre noe med. Her må myndighetene på banen og vi må få en bedre regulering av dette. I dag ser vi at 4 av 10 er innleide i bygg og anlegg i Oslo.

Kaltenborn var ikke enig i virkelighetsbeskrivelsen:

- Det er ikke helt riktig at bemanningsbransjen griper om seg. Det er riktig at vi ser en økning i byggenæringen i Oslo. Men ser vi bemanningsbransjen under ett i hele landet har bransjen ligget stabilt på 1 prosent over flere år.

 - Men vi er enige om at tallet er høyere i Oslo innen bygg og anlegg, men bemanningsbransjen som sådan ligger fortsatt på 1-prosenten.

 Hun pekte også på arbeidstakere får rettigheter når man inngår et forhold med et bemanningsbyrå:

 - Det er bedre enn å stå på egne ben og ta et midlertidig oppdrag. Jeg vil si at i en situasjon hvor vi er enige om at det er en tendens mot mer frilansing, så vil man som arbeidstaker være tjent med å være tilknyttet et bemanningsforetak.

Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum og adm dir i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn ble ikke enige om omfanget av bemanningsbransjen.

Se også omtale i Byggmesteren

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?