Tekst og foto: Baard Fiksdal
Morten Wegner Lønning er en eks narkoman fra Haugesund som har fått mye tillit. Han jobber nå på et av Norges mest eksklusive hoteller, Farris Bad i Larvik. Veien til et nytt liv har gått via attføringsbedriften IFokus.
- Jeg var tiltrukket av et miljø som hele tiden pushet grenser. Vi drev med skateboard, snowboard, bmx-sykler og annet som ga adrenalinkick. Livsstilen førte med seg mye narko. Miljøet var knallhardt, sier Morten. Ha startet med dop som 14-åring og ble i løpet av noe år avhengig av heroin.
- Moren min hadde kladdet ferdig dødsannonsen min og var sikker på at jeg hadde få år igjen å leve.
- Hva ble vendepunktet?
- Jeg våknet en morgen for tre år siden og hadde mistet kontakt med kroppen min. Jeg var helt uten krefter og klarte ikke å komme meg ut av sengen. Det var meget skremmende, sier Morten. Dette ble starten på flere runder med rehabilitering.
- Gjennombruddet kom etter to år og jeg har siden vært rusfri. Jeg byttet ut alt, flyttet til et helt nytt sted, kuttet ut alle gamle venner og begynte å trene. Viktig var rehabilitering, selvhjelpsgrupper, veiledning og muligheter for å begynne å jobbe, forteller Morten. Han har fagbrev som maskinist på skip, men ønsker å skifte yrke.
- Å arbeide som konferansevert ved Farris Bad er stort. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Dette er helt fantastisk. Jeg bor 150 unna. Jeg kan bruke alle hotellets fasiliteter og trener i styrkerommet hver dag. Jeg har fått gode venner på jobben. Jeg har aldri følt meg bedre enn nå, sier Morten. Jobben går ut på å klargjøre for konferanser, møte gjestene, stå for enkel servering og yte service, rydde opp og ta tak i annet forefallende arbeid.
- Du er åpen om din fortid som narkoman. Er det krevende?
- Jeg har ikke noe valg. Åpenhet er viktig for å bygge tillitt. Jeg får god og tett oppfølging fra IFokus og fra ledelsen på hotellet.
- Og moren din har lagt bort dødsannonsen?
Ja, hun har fått trua på meg nå. Jeg skal besøke familien i Haugesund i jula, men jeg holder meg langt unna gamle kompiser.
Direktør Espen Karlsen ved Farris Bad har tatt inn Morten og 30 andre personer med ulike problemer siden hotellet åpnet i 2009. Ti av dem har nå fått fast jobb ved hotellet.
- Våre gjester har nulltoleranse til produktet vi leverer. Alle ledd må holde høyeste kvalitet. Jeg tror du vokser med oppgaven når du vet dette, sier Espen Karlsen.
- Tar du en risiko når du satser på en tidligere narkoman som Morten?
- Et hotell som vårt har åpenbare fristelser. Morten og andre får derfor god oppfølging. Vi har aldri vært i tvil om at han vil mester oppgavene og er til å stole på. Vi er godt fornøyd med Morten, sier Espen Karlsen. Alle som kommer hit på tiltak krever noen ekstra tilpasninger.
- Et eksempel er en kar som jobber hos oss og som vi har stor glede av, men som sliter med et psykisk problem. Det gjør at av og til kan oppgaver bli liggende ugjort. Mannen mister fokus. Han kan derfor ikke ha ansvar for driftskritiske oppgaver, som en tett sluk eller annet som krever øyeblikkelig handling. Samme mann er forøvrig en stor ressurs for oss. Han har sterk vilje, tar mye initiativ og har stor kapasitet, forteller hotelldirektøren.
– Vi er en IA-bedrift og en virksomhet som ønsker å ta et samfunnsansvar. Det er alt for mange som står utenfor arbeidslivet og problemet er økende. Hvis vi bare hadde sett på bunnlinjen hadde det ikke vært aktuelt å satse på attføringstiltak. Men for den enkelte, for samfunnet og for oss så lønner dette seg på sikt, sier Espen Karlsen.
- Hva gjør dere hvis noen ikke fikser å jobbe her?
- Det er viktig å ikke skape tapere. Du får prøve ut en jobb og hvis den ikke passer for deg så snakker vi sammen og prøver og finne om noe annet passer bedre. Hvis du ikke trives på jobben, så vil ikke gjestene trives her heller, sier Espen Karlsen. Hotellet tar i mot over 11.000 Spa-gjester i året og er en meget attraktiv arbeidsplass. Farris Bad er en arkitektonisk opplevelse, fylt av kunst, elegant design og en stemning av ro og sanselighet som er satt i system. Kjendisfaktoren blant gjestene er også rimelig høy.
- Å kunne skape stolthet blant de som jobber her er en viktig egenskap ved Farris Bad. Det hjelper som regel på selvfølelsen å jobbe her. Da blir også veien til fast jobb kortere, sier Anja Sterner, leder av avdelingen for formidling ved Attføringsbedriften iFokus AS.
En som har fått fast jobb ved Farris bad er Rune Syvertsen (54). Han er utdannet maler, men har en rygg som sviktet ham allerede i ungdomstiden. Syvertsen kom via IFokus til hotellet for to år siden. Bedriften har spandert kurs som gjør at han håndterer datateknologi som måler vannkvaliteten og holder orden på de store badeanleggene.
– Her er alle slags vaktmesteroppgaver som jeg trives godt med. Arbeidsmiljøet er helt topp, sier Syvertsen.
Om Farris Bad
Farris Bad ble åpnet i 2009 med Petter Stordalen, Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen som eiere. Hotellet er et rendyrket Spa- og designhotell med 176 rom, restauranter og en flott beliggenhet ved badestranden i Larvik. Hotellet har 135 ansatte. 30 personer har vært innom på attføring de siste tre årene. Ti av dem jobber i dag i faste stillinger. Mer: farrisbad.no
Om IFokus
iFokus AS er en arbeids- velferds- og inkluderingsbedrift som samarbeider med 750 små og store bedrifter i Larvik og omegn. IFokus har 150 ansatte, drifter fire barnehager og mye annen virksomhet. Hele 937 personer startet på tiltak i 2010, mens 174 personer fikk fast jobb i løpet av året. Mer: ifokus.as
Espen Karlsen, direktør ved Farris Bad, flankert av jobbkonsulent Heidi Aggborg (t.v) og leder i Formidling, Anja Sterner i Attføringsbedriften iFokus.
Farris Bad er et designhotell med betydelig kunstsamling og vakre detaljer.