Fanget på gutterommet

Publisert

Odin Albrigtsen (20) har kommet seg ut av gutterommet og får arbeidstrening i Rosenborg.

Odin Albrigtsen (20) har kommet seg ut av gutterommet og får arbeidstrening i Rosenborg.

Årlig oppsøker 500 – 600 ungdommer NAV-kontorene i Trondheim. 36 av dem er heldige og får bli med på en mulig opptur i regi av Rosenborg, NAV og attføringsbedriftene Stavne og Prima.

Vi er i starten av oktober 2011. Et nytt liv ligger i potten.  Stemningen er usikker og nervøs i den hvite trebrakka som er hjertet i Rosenborg Ballklubb (RBK).  Ti gutter og to jenter står i døra på Lerkendal. De er 18-25 år og har kommet ganske skeivt ut i livet.  Mange har droppet ut av skole, står uten jobb, sliter med rus, ADH eller andre problemer.  Nå er de plukket ut av NAV-kontorene i Trondheim for å delta i prosjektet "RBK Ung i jobb".  

- Han orket så vidt å løfte beina da han kom inn døra her. Hele kroppen og holdningen var tung og treg, sier Turid Kirkeby, veileder i prosjektet, fra attføringsbedriften Stavne.  Kirkeby forteller om en 20-åring som har sittet mange år og spilt dataspill på gutterommet. Han har satt livet på vent. Nå er tiden kommet for å våkne opp.

Det første som skal vekkes er musklene. - For å være med på "RBK Ung i jobb" må du være åpen for fysisk aktivitet.  Ungdommene blir sendt til et treningssenter for å komme i bedre form.  Vi starter også med å snakke om kosthold og holdninger, sier veileder Ørjan Bjerkadal fra attføringsbedriften Prima.

- Vi håper at noe av Rosenborg-magien skal smitte, sier Per Winsnes som jobber i klubben og er sentral i "RBK Ung i jobb.
- Rosenborg er en autoritet som kan bety mye for folk, sier Winsnes. Han er i slekt med en av dagens stjerner på RBK og kan si litt om hva klubben har å by på. Sentralt står Rosenborgs kjerneverdier som tidligere trener Nils Arne Eggen er berømt for. Det er godfoten-verdiene; humør, ærlighet, åpenhet, folkelighet og samfunnsengasjement.  Å være en del av Rosenborg er et privilegium. Det kan påvirke selvfølelsen og kanskje bli inngangsbillett til en fast jobb.

Vi sitter i kantina. Brakka på Lerkendal er møteplass for berømte fotballspillere, trenere, pensjonister, levende legender og helt alminnelige folk som drikker kaffe, spiser, prater og flirer mye. 
- Ser du han karen der borte, sier Winsnes og peker på en litt over gjennomsnittlig kraftig mann med blank skalle, ring i øret og aggressive tatoveringer. Det er Anders. Han var en av Trondheims hardeste kriminelle. Etter ferdig soning fikk han sjansene til et nytt liv. Rosenborg sa: - Her er nøklene til stadion. Du blir banemester. Vi tror du kan gjøre en god jobb.

- Anders har fungert helt suverent i over 20 år. Han er den beste banemesteren vi kunne hatt. Rosenborg satser på slike som Anders fordi klubben gjerne vil være raus, ha hjerterom og gi tillitt, sier Winsnes.

Den samme Anders står bredbeint i hverdagen og har ansvar for noen av ungdommene som får arbeidstrening.  Det skal kjøres traktor med all slags maskineri på slep.  Gress skal gjødsles og baner skal kalkes og ryddes. Her er snekring og vedlikehold. Renhold og vask av klær.  Oppgaver i kurs- og konferansesenteret. Kantinedrift, supporterbutikk og eiendomsdrift.

 - Klokka er halv ti i Brakka. Ungdommene bryter opp fra en halvtimes start på dagen med aviser, kaffe, småprat og fellesskap. Rådgiver Turid Kirkeby fra Stavne har en fortid i barnehage.
- Moren din er ikke her. Rydd opp etter deg, sier hun slik at gjengen snur og kommer tilbake, rydder og tar litt mer ansvar for hver dag som går.

Den første måneden av prosjektet brukes til kurs og kompetanseheving. Her er karriereveiledning, økonomirådgiving og coaching.  Å ta styring over eget liv, er budskapet.  Kjente fotballspillere er blant foredragsholderne.  Så følger måneder med arbeidstrening. Rosenborg har en gullgruve å by på.  Som en av Norges mestvinnende fotballklubber i moderne tid har Rosenborg tiltrukket seg et hoff av bedrifter, også kalt sponsorer.  Dette er en blanding av dyp kjærlighet og forretningsliv som kommer på besøk i Brakka en gang i måneden. Rosenborg har hundre bedrifter i stallen. Alle oppfordres til å ta inn hospitanter til arbeidstrening. Sist frokostmøte kom det det 70-80 bedrifter.

 -Nylig var en av ungdommene og jeg hos vår hovedsponsor Rema 1000, forteller Ørjan Bjerkadal fra Prima og han fortsetter: ­ - Vi møtte en butikksjef som var veldig tydelig: - Nå får du sjansen til å vise deg frem. Hvis du gjøre en god innsats så kan jeg love deg en fast jobb når prosjektet er over, sa butikksjefen.

- Ikke alle arbeidsgivere kan gi slike løfter, men det er veldig flott når det skjer. Jeg kan ikke komme på et tiltak for ungdom som er bedre en dette. Det er nesten som en drøm. Utrolig gøy å være med på, sier Bjerkadal. 

- For oss er det veldig viktig at prosjektet åpner dører til næringslivet. Prosjektet er det mest effektive tiltak vi har sett noen gang, sier Geir Johnsen i NAV.  Ungdommene har ulike støtteordninger, men mottar grovt sagt, ca. 8.000 kroner brutto i måneds lønn. Bedriftene har ikke lønnsplikt i prosjektperioden.
- Det viktigste for oss er at det skapes positiv relasjoner. Vi håper også at ungdommer som har gjort en bra jobb står først i køen hvis det dukker opp mulighet for fast jobb, sier veileder Marianne Samdal fra NAV.

Bjerkadal tar oss med på rundtur på Lerkendal.  I supporterbutikken treffer vi Bjørn Andre Hansen (18) som elsker Iron Maiden og drømmer om jobb i musikkforretning.
- Jeg har lært litt om kundebehandling, salg og service. Det er et skritt på veien, sier Bjørn Andre.

Bak stadion er Odin Albrigtsen (20) i gang med å høytrykksspyle utstyr som henger bak traktoren.
- Hva håper du å få ut av prosjektet?
- Det mest verdifulle så langt er at jeg er blitt i bedre form. Jeg har begynt å tenke litt, men vet ikke helt hva slags jobb jeg passer til. Jeg skal først inn i militæret, og håper at det byr seg noe spennende i marinen, sier Odin.

Dette er "RBK ung i jobb":
Prosjektet er tilbud til folk mellom 18 og 25 år som ikke har jobb eller går på skole i Trøndelag. 36 ungdommer blir fordelt på tre puljer som hver varer i seks måneder. De skal gjennom opplæring og arbeidstrening i Rosenborg og/eller hos klubbens samarbeidspartnere i næringslivet.  Fire NAV-kontor i Trondheim plukker ut kandidater som deltar. Første runde startet i oktober 2011 og neste skal i gang i mars 2012. Prosjektet er et samarbeid mellom RBK, Prima, Stavne og NAV og koster ca 1,5 millioner kroner å gjennomføre.

Resultater:
Prosjektet vil måle hvor mange som kommer ut i jobb. Videre skal det også måles hvor mange som blir selvhjulpen ved at de går inn i fagopplæring / egenfinansiert utdanning.  Det skal også måles hvordan ungdommenes motivasjon utvikler seg, og om dette leder til andre aktiviteter som for eksempel andre arbeidsmarkedstiltak. NAV vil føre oversikt over reduksjon av sosialhjelpsmottakere blant deltakerne, samt måle brukertilfredshet.

-Jeg har lært litt om kundebehandling, salg og service her i supporterbutikken, sier Bjørn Andre Hansen (18).

"RBK Ung i jobb" drives frem av fra venstre:  Marianne Samdal (NAV), Cecilie Skarsvåg (Prima), Per Winsnes (Rosenborg), Ørjan Bjerkadal (Prima) og Hrønn Thorisdottir (Stavne). Foran: Geir Johnsen (NAV) og Turid Kirkeby (Stavne).

mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?